Creditele cu avans redus se obtin cu garantii suplimentareCine vrea sa obtina un credit ipotecar garantand doar cu locuinta achizitionata trebuie sa aiba, in unele cazuri, pana la jumatate din pret. Exista doar cateva banci care ofera finantare de pana la 100%, insa cu garantii suplimentare sau dobanda mai mare.

O simpla vizita prin agentiile bancilor prezinta o situatie descurajatoare. Nu numai ca bancile majoreaza dobanda la creditele ipotecare si reduc gradul de indatorare, dar acum impun si un avans mai mare ca in urma cu doar un an.

Avansul mediu in piata a crescut de la 15% in vara anului trecut la 30% in prezent. Tot mai multe banci recurg la aceasta mutare in conditiile in care nu mai sunt dispuse sa finanteze intregul pret al locuintei, intr-o piata imobiliara in care valorile scad pe zi ce trece.

Imobil suplimentar pentru garantarea creditului

Mai mult, unele institutii impun un avans ce poate parea mic la prima vedere, dar pentru a putea beneficia de acesta, clientii trebuie sa vina cu garantii suplimentare.

Spre exemplu, clientii trebuie sa contribuie cu 25% din costul locuintei dorite la Credit Europe Bank. Totusi, banca nu va acorda decat 50% din valoarea garantiilor aduse.

Astfel, clientul are doua posibilitati: ori mai strange bani pana ajunge sa detina jumatate din valoarea imobilului dorit, ori pune ipoteca si pe alte proprietati, pana la nivelul impus de banca. Si la Banca Romaneasca, avansul minim este de 30%, dar clientul primeste doar 50% din valoarea proprietatilor cu care garanteaza, indiferent de venit sau varsta.

Avans 0% - garantii mai multe si costuri mai mari

Exista si banci care promoveaza inca avansul de 0%. O parte din aceste oferte insa impun alte restrictii de garantii sau de costuri.

La BRD, clientul poate primi intreaga suma necesara pentru achizitionarea imobilului, dar in acest caz trebuie sa aduca o garantie suplimentara care sa acopere in proportie de 120% creditul obtinut. Iar, in acest caz, dobanda este cu 0,5 pp mai mare.

Daca nu are alt imobil si doreste sa garanteze doar cu locuinta cumparata prin credit, atunci avansul minim este de 20% din valoarea acesteia. Un avans redus - de 15% din valoarea imobilului - se intalneste si la CEC Bank si la UniCredit Tiriac Bank.

Clientul trebuie sa suporte diferentele din evaluare

Si Banca Transilvania, ING Bank sau BCR ofera credite de achizitie locuinta cu finantare 100% fara ca solicitantul sa prezinte garantii suplimentare. Si aici dobanzile sunt mai mari cu 0,5 pp, in cazul ING Bank si Banca Transilvania, si cu 0,4 pp in cazul BCR, daca se opteaza pentru varianta cu avans redus.

Sursa

20 February 2009