Marjele enorme de dobândă practicate de bănci la creditele în euro au putut fi camuflate de nivelul extrem de scăzut al Euribor. Dobânzile interbancare super-reduse sunt pe cale sa iasă din garanţie, astfel ca ratele la credite nu mai pot fi ţinute mult timp la valorile actuale. În următorii ani, clienţii se pot aştepta la rate tot mai mari.

14606-148995-creditele.jpgDin cea de-a doua parte a anului, do­bânzile interbancare la euro au început să crească lent. Euribor la 3 luni a urcat la 0,6-0,7% la peste 1%. Motivul a fost anunţul cu privire la dispariţia treptată a stimulilor care au permis dobânzilor să scadă la valori excepţional de scăzute.

Înapoi la normalitate

În decursul crizei financiare, Banca Centrală Europeană a susţinut băncile europene prin furnizarea de lichidităti nelimitate la costuri extrem de scăzute. Pe măsură ce economia din zona euro a început să dea semne de revenire, BCE a anunţat că va renunţa treptat la măsurile de susţinere. Şi aşa cum se întamplă des pe pie­ţele financiare, aşteptările in­fluen­ţează evoluţia pieţei, astfel că dobânzile interbancare au început să se mişte încet spre valori mai înalte. Acest proces este unul firesc şi este de aşteptat să continue o perioadă destul de lungă. În condiţii normale de funcţionare a economiei europene, ratele Euribor se situează între 2%-3%, astfel că ajustările necesare vor fi destul de importante.

Dobânzile variabile sunt în urcare

Traseul ce va fi parcurs de Euribor va influenţa în mod direct ratele de dobândă practicate de bănci la creditele în euro. În cazul creditelor cu dobândă variabilă, legislaţia actuală obligă băncile să indexeze dobânzile practicate după Euribor, astfel că toţi clienţii cu astfel de credite vor fi afectaţi de aceasta evoluţie. În schimb, persoanele care au credite cu dobândă fixă nu vor fi afectate, deoarece costul creditului nu depinde evoluţiile ratelor Euribor. Acest tip de credite sunt însă destul de rare, fiind în special disponibile în oferta de credite de nevoi personale. Creditele imobiliare, în schimb, sunt de cele mai multe ori acordate în condiţii de dobândă variabilă, astfel ca cei aflaţi în această situaţie vor trebui să se aştepte în timp la majorări succesive ale ratelor. Cum pe termen mediu este de aşteptat ca ratele Euribor să crească semnificativ, singura soluţie de protejare pentru cei care au credite cu dobânzi variabile rămâne refinanţarea.

Marjele de dobândă îşi arată adevărata faţă

În prezent, băncile oferă credite la marje de dobândă foarte mari comparativ cu cele din zona euro. Datorită nivelului extrem de scăzut înregistrat de Euribor în ultima perioadă, adevăratul cost al creditelor nu a putut fi sesizat de către clienţi. Astfel, marje de dobândă de 6-7% la credite ipotecare nu au părut atât de apăsătoare cât Euribor era sub 1%. Când acesta va ajunge însa la 3%, clienţii vor suporta dobănzi chiar şi de 10% la creditele pentru locuinţe. Pe măsură ce situaţia macroeconomică se va stabiliza şi rata de neperformanţă a creditelor se va reduce, este de aşteptat că şi băncile să ofere credite cu marje de dobândă tot mai mici, generând noi oportunităţi de refinanţare.


Sursa

27 October 2010