Speculaţiile privind creşterea dobânzii cheie a Băncii Centrale Europene s-au dovedit a fi nejustificate. Investitorii se aşteptau ca banca europeană să crească dobânda cheie sau măcar să dea semnalul unei creşteri a ratei în iunie. Acest lucru ar fi de natură să scumpească creditele în România şi chiar se va întâmpla până la sfârşitul acestui an.

Sura: a1.roMomentan însă, toate discuţiile pe marginea cestor schimbări nu au făcut decât să agite spiritele şi să influenţeze cursul valutar.

Banca Centrală Europeană a decis să nu ridice dobânda cheie în luna iunie. Cu câteva ore înainte de discursul oficialilor BCE, moneda unică europeană a înregistrat o creştere puternică. Totuşi, în cursul şedinţei, în momentul în care a vorbit despre inflaţie, Jean-Claude Trichet - guvernatorul BCE, nu a rostit cele două expresii cheie: "vigilenţă puternică " sau "riscurile privind stabilitatea preţurilor sunt în continuare în creştere".

Aceste replici s-au dovedit până acum semnale ale creşterii dobânzii în următoare şedinţă de politică monetară. În lipsa lor, şi cursul s-a depreciat brusc. Euro a scăzut puternic şi abrupt faţă de dolarul american. Discursul mai puţin virulent la adresa inflaţiei i-a determinat pe investitori să vândă euro în favoarea dolarului. Totuşi, creşterea dobânzii cheie a BCE nu este decât o chestiune de timp. Ea a fost anunţată de la începutul acestui an, când a crescut la 1,25%, cu 0,25 procente.

"Niciodată nu avem angajamente anterioare, putem creşte ratele dobânzilor oricând considerăm necesar", a spus Jean-Claude Trichet.

Astfel, investitorii se aşteaptă la încă două etape de creştere a dobânzii cheie, care ar urma să ajungă la 1,75% până la sfârşitul anului, pe măsură ce inflaţia din zona euro accelerează, iar economia Germaniei îşi continuă creşterea.

La sfârşitul şedinţei de tranzacţionare de ieri un euro era cotat la 1,4820 dolari, după ce atinsese un nivel de 1,4936 dolari, cel mai mare din decembrie 2009.


6 May 2011