Creditul de casa cere venituri de mii de euroDeşi gradul de îndatorare a scăzut, noile norme de creditare impuse de BNR au redus mult sumele ce pot fi împrumutate.

Familiile care vor să contracteze un împrumut bancar ipotecar pot să-şi ia gândul de la acesta dacă nu au un venit cumulat de minimum 1.500 de euro. Astfel, dacă membrii familiei au vârste cuprinse între 25 şi 30 de ani, sunt fără datorii şi vor să-şi ia un credit, ar trebui să aibă salarii cumulate de cel puţin 1.800 de euro (7.000 de lei) ca să poată contracta un credit ipotecar.
 
„În luna august, gradul mediu de îndatorare practicat de majoritatea băncilor era de 65%, însă erau bănci care aplicau şi un grad de îndatorare de 70%. În prezent, acestea nu au plafonat gradul de îndatorare la o valoare anume, însă prin aplicarea noilor criterii de eligibilitate, acesta a coborât până pe la 40%. În funcţie de politica fiecărei bănci, valoarea poate fi mai mică sau mai mare faţă de valoarea medie mai sus-amintită", ne-a declarat Raluca Dobre, analist financiar la firma de brokeraj credite Ipoteci Direct.

Sursa

24 November 2008