Creditele cu buletinul, împrumuturile pentru locuinţe, leasingul pentru maşini nu vor fi deblocate după semnarea acordului cu FMI.

În schimb, firmele vor reuşi să se împrumute mai uşor şi mai ieftin de la bănci.

Creditul imobiliar va rămâne blocatÎmprumutul pentru "zone cu bubble-uri", adică umflate artificial, va rămâne blocat, a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Acesta a mai precizat că nici creditul cu buletinul şi nici leasingul nu vor fi deblocate, "pentru că nici nu ar fi bine". Guvernatorul a explicat că pe partea de credite cu buletinul, de exemplu, este o listă de persoane care nu există (au murit sau au plecat din ţară) şi BNR se confruntă cu probleme la una-două bănci.

El a menţionat că de la ritmuri de creştere anuale de 50%-60%, nesănătoase, sectorul de creditare va reveni pe cifre mai rezonabile. Un avans al sectorului creditării de 10%-15% în 2009 ar fi într-o zonă prudentă, în contextul în care activitatea nu este blocată, ci doar diminuată, a opinat Isărescu.

CURSUL E SUSTENABIL
Cursul de schimb leu-euro este la un nivel sustenabil, mai ales pentru perioada actuală, ţinând cont şi de corecţia deficitului de cont curent, "mai rapidă decât ne aşteptam", a mai spus guvernatorul. Românii trebuie să înţeleagă că cel mai mare rău care i s-a făcut leului au fost creşterile salariale peste productivitate, a mai afirmat Isărescu. El a mai adăugat că economia nu poate creşte prin legi sau declaraţii politice. "Dacă ar fi aşa, toate ţările ar fi bogate", a opinat Isărescu.

Banii pe care România îi ia de la Fondul Monetar Internaţional, 12,95 miliarde de euro, vor fi folosiţi pentru a înlocui în rezerva BNR banii împrumutaţi de la băncile comerciale sub forma de rezerve minime obligatorii (RMO). Astfel, unii dintre banii blocaţi în RMO vor ajunge la băncile comerciale, care vor avea la dispoziţie mai mulţi bani pentru a-i investi în economie.

Acum, băncile comerciale sunt obligate să constituie rezerve minime obligatorii la BNR, care reprezintă 40% din fondurile de finanţare care vin în România de la băncile-mamă. "Începem reducerea cu rezerva în valută, pentru că lichiditatea în lei a fost îmbunătăţită sensibil prin operaţiunile de repo ale BNR", a afirmat guvernatorul Isărescu. Acesta a precizat că în nici un caz RMO la valută nu vor fi reduse de la 40% la 20%, întrucât nici economia nu poate să absoarbă aceste lichidităţi, această operaţiune urmând să fie efectuată "extrem de gradual".

România nu poate intra în zona euro cu rezerve atât de ridicate. "Se va începe o intrare în baze europene a bazei de calcul a RMO. Este înţelept să excludem din compoziţia bazei de calcul finanţările pe termen îndelungat. Va ajuta creditarea, pentru că se va reduce disconfortul băncilor de a avea finanţări pe termen scurt", a adăugat Isărescu.

El a precizat că dacă RMO sunt menţinute la 40% numai prin măsura de excludere a finanţărilor pe termen lung din baza de calcul, suma de 12 miliarde de euro care se află la BNR se poate diminua, pentru că se aplică unor pasive mai puţine.

Sursa

27 March 2009