Creditul in euro, preferat celui an lei
Jurnalul National- 12.05.2005
Depozitele in lei au crescut cu aproximativ 10%,

Creditul in euro, preferat celui an lei

In ciuda masurilor luate de Banca Nationala a Romaniei pentru a stopa creditul in valuta, masuri care se refera la majorarea rezervei minime obligatorii perceputa bancilor comerciale pentru fiecare imprumut, ritmul de creditare in valuta il depaseste net pe cel al imprumuturilor in lei. La depozite insa, lucrurile stau invers.

Conform unui comunicat al BNR, in luna martie, creditul neguvernamental a crescut cu un procent de 4%, pana la nivelul de 432.966 miliarde de lei, fiind rezultatul majorarii cu 1,5% a componentei in lei si al cresterii cu 5,7% a componentei in valuta exprimata in lei. In raport cu aceeasi data a anului trecut, la 31 martie 2005, creditul neguvernamental a crescut cu 33,2%, pe seama majorarii cu 19,3% a componentei in lei si cu 44,3% a componentei in valuta exprimata in lei.

In ceea ce priveste creditul guvernamental, el a inregistrat un sold negativ, de minus 42,964 miliarde de lei, aceasta stare de fapt fiind rezultatul diminuarii Contului General al Trezoreriei Statului, rascumpararii unor titluri de stat in lei, lansate de Ministerul Finantelor Publice pe piata interna si reducerii disponibilitat ilor din fonduri Phare.

Depozitele in lei au crescut cu aproximativ 10%, atingand cifra de 143.635 miliarde de lei. Depozitele pe termen s-au majorat cu aproape 11%, depozitele conditionate s-au diminuat cu 2,5%, in vreme ce certificatele de depozit au crescut cu aproape 15%, Comparativ cu aceeasi perioada anului trecut, la 31 martie 2005, depozitele in lei ale agentilor economici au inregistrat o crestere de 82%!

Cat despre depunerile in valuta (dar exprimate in lei) ale rezidentilor, si in acest domeniu s-a inregistrat o crestere, de aproximativ 2%, pana la nivelul de 230.231 miliarde de lei. Depunerile bancare in valuta ale populatiei s-au majorat cu 2,5% (95.463 miliarde de lei), iar depozitele in valuta ale agentilor economici au crescut cu 0,1% (124.525 miliarde de lei).

Conform unui comunicat remis de Banca Nationala a Romaniei, masa monetara a inregistrat, la finele lui martie 2005, o crestere de aproximativ 30% in termeni reali, comparativ cu luna martie a anului trecut. Masa monetara in sens larg a fost, la sfarsitul lui martie 2005, de 679.570 miliarde de lei, ceea ce inseamna o crestere cu 4% in raport cu februarie 2005 si cu 40% comparativ cu martie 2004.

Economiile populatiei s-au majorat cu 2,5%, pana la 151.051 miliarde de lei. Ponderea acestora in masa monetara s-a cifrat la 22%. La 31 martie 2005, economiile populatiei au inregistrat o crestere de 41% fata de 31 martie 2004.

BCR Asigurari a lansat un produs spectaculos

Zilele trecute, Banca Comerciala Romana a facut cunoscut clientilor cel mai complex produs de asigurare, care include atat locuinta, impreuna cu eventuale constructii anexe, cat si bunurile existente in ele (mobilier, aparatura electrica si electrocasnica etc), dar si persoana proprietara a acestora. Programul complet privind protectia este valabil in caz de accidente si raspundere civila, in cazul in care apare obligatia legala sa se despagubeasca terte persoane (vecini, vizitatori), carora li s-au produs prejudicii.

Compania pune la dispozitia clientilor protect ie suplimentara gratuita pentru acoperirea cheltuielilor necesare pentru inchirierea unui alt spatiu de locuit in perioada in care cladirea asigurata devine improprie acestui scop in urma unui incident. Totodata, sunt asigurate cheltuielile necesare efectuate pentru limitarea si prevenirea pagubelor si cele pentru expertiza daunei.

Omniasig cumparata De Wiener Staedtische

Cea mai puternica dintre companiile de asigurari din Austria, Wiener Stadtische, facuse cunoscut, inca de la finele anului trecut, ca este pregatita sa "inghita" una dintre primele 5 companii similare de pe piata romaneasca. Acest lucru s-a intamplat zilele trecute, cand a fost facut public si numele societatii cumpa rate, Omniasig. Este cea mai mare tranzactie de pe piata asigurarilor din tara noastra, iar intelegerea preliminara a avut loc la Tel Aviv. In urma acesteia, Wiener Stadtische a platit 64 de milioane de euro pentru 70,7% din actiunile Omniasig, detinute de fondul de investitii israelian TBIH Financial Service Group. In acest mod, compania austriaca, proprietara in Romania si a companiilor Unita si Agras, va urca pe locul 2 pe piata asigurarilor, din punctul de vedere al cotei de piata, dupa Allianz-Tiriac, dar inaintea Asirom. Pe piata circula vestea ca, pana la sfarsitul acestui an, este foarte posibil ca Wiener Stadtische sa mai cumpere o mare companie de asigurari aflata pe unul dintre primele 5 locuri in tara noastra.

Negocierile dintre Wiener Stadtische si TBIH Financial Service Group nu au durat decat doua saptamani si s-au derulat la Tel Aviv, Viena si Bucuresti. Fiecare dintre companii a depus suma de 3 milioane de euro intr-un cont escrow, drept garantie in cazul unei eventuale retrageri din afacere.

Noua entitate, care va cuprinde cele doua companii controlate acum de Wiener Staedtische (Unita si Agras) si cele cinci companii din grupul Omniasig, ar avea o cota de circa 19% din piata totala a asigurarilor (generale si de viata).

12 May 2005