Creditul ipotecar, o afacere păguboasă pentru americaniUnul din cinci americani care au contractat un credit ipotecar s-au trezit că datorează băncilor mai mult decât valoarea actuală a proprietăţii.

Potrivit Reuters, în această situaţii se află mai bine de opt milioane de persoane, mai mult cu 9% faţă de luna septembrie a anului trecut. Iar lucrurile nu par să se oprească aici. În această situaţie ar putea ajunge încă două milioane de americani, în condiţiile în care preţurile locuinţelor ar mai scădea cu încă 5 procente. Ceea ce, spun experţii imobiliari de la MacIntosh, e foarte probabil să se întâmple, căci este de aşteptat ca ieftinirea caselor să continue până în 2010.

Statele în care se înregistrează cele mai grave situaţii sunt Arizona, California, Florida, Georgia, Michigan, Nevada şi Ohio, unde 62% dintre clienţii băncilor au de rambursat mai mulţi bani decât valoarea proprietăţii.

În prezent, 68% dintre adulţii americani deţin propria locuinţă, iar două treimi din aceştia au contractat un credit ipotecar. Îngrijorător este faptul că economiştii se aşteaptă ca rata şomajului să depăşească nouă procente până când criza va lua sfârşit. Iar asta înseamnă că numărul celor care nu îşi vor putea plăti ratele va creşte, în timp ce preţurile locuinţelor vor continua să scadă.

6 March 2009