Calculele de până acum la creditul pentru Prima Casă au fost promovate, conştient sau nu, în euro: rata minimă la un credit de  60.000 de euro, în jur de 340 euro/lună, cea mai mică rată la un credit sub plafonul maxim garantat de Stat se situa în jurul sumei de 170 euro/ lună, şi aşa mai departe.  
  
  
Creditul pentru Prima Casă: mai avantajos în EURO sau în LEI?În condiţiile în care salariile noastre sunt în lei, iar moneda naţională este încă leul, nu avem cum să nu ne întrebăm care este soluţia cea  mai bună pentru un asemenea credit: cea în care optăm pentru creditul în lei, sau pentru cel în euro. 
  
Opiniile în piaţă sunt impărtite: există avantaje pentru cel în lei cum ar fi: inexistenţa riscului de fluctuaţie a cursului valutar, şi dacă mai ţinem cont şi de deprecierea abruptă a monedei naţionale din ultima perioadă, un credit în lei poate fi o alegere mai prudentă. 
  
Pe de altă parte nici creditul în valută nu este lipsit de avantaje,  împrumuturile în valută fiind, în general, recomandate persoanelor care obţin venituri în monedă străină sau care au salariile indexate în funcţie de cursul de schimb. În aceste cazuri, riscul valutar este acoperit, iar clientul nu va fi afectat de evoluţiile nefavorabile de pe piaţa valutară. 
  

Revenind la decizia prinvind soluţia optimă de aplicat pentru programul Prima Casă, nu există un vot puternic îndreptat înspre una dintre cele două soluţii, cert  însă este că pe piaţă se simte o atracţie mai mare pentru cel în EURO: Motivul? Dobânzile la creditul în euro pot fi mai mici decât la cel în lei, si au costuri totale mai reduse ceea ce oferă solicitanţilor posibilitatea de a obţine o sumă mai mare.

Totodată un lucru de care trebuie să ţinem cont neparat este faptul că în scurt timp România va trece la moneda naţională EURO, şi că atare un credit deja în euro va simplifica mult situaţia  în acel moment, după spusele lui Alin Iacob, Redactor Sef Conso, într-un interviu acordat IMOPEDIA.ro pe care îl puteţi vedea în totalitate miercuri, 24 Iunie. 
  
Mai multe detalii despre avantajele/dezavantajele fiecărui tip de credit sunt  dezvoltate pe site-ul conso.ro 

Legat de programul Prima Casă,  Alin Iacob trage un semnal de alarmă privind riscul creşterii dobânzii pe parcursul celor 25-30 de ani cât durează creditul, ţinând cont de faptul că momentan EURIBOR se află la un prag minim istoric, care însă pe termen lung este foarte posibil să se redreseze. 
  
  
Astfel dacă acum costul unui credit este EURIBOR + 4%, în condiţiile în care EURIBOR este în jur de 1.25 -1.30%,  există premise că peste câţiva ani EURIBOR să ajungă la un procent mult mai mare, acest lucru ducând astfel la creşterea costului total al creditului.
  
În ceea ce priveşte ROBOR, acesta este mult mai ridicat decât EURIBOR-ul, situandu-se undeva în jurul unui procent de 9-10% după ce acum câteva luni ajunsese şi la 15-18 procente.  

  
  
  
  

  
 

22 June 2009