Românii vor plăti rate mai mari pentru creditele în euro cu dobânzi variabile. Dobânzile de pe piaţa interbancară europeană au ajuns la cele mai ridicate niveluri din ultimii doi ani. Şi asta nu e tot. Banca Centrală Europeană (BCE) anunţă noi creşteri de dobândă începând cu luna în iulie.

19225-grafic-sus.jpgEuribor la 3 luni (3M), cel mai utilizat indicator pentru stabilirea dobânzilor variabile la euro în România, a ajuns la 1,477%. Faţă de începutul anului Euribor 3M a înregistrat o creştere de circa 47%. Dacă facem o comparaţie cu minimul atins la sfârşitul lunii martie 2010 de 0,634%, avem o creştere de 133%.

Creşteri observăm şi la Euribor la 6 luni (6M), ajuns la 1,741%, cel mai înalt nivel din martie 2009. De la începutul anului, când era la 1,224%, Euribor 6M a crescut cu peste 40 de procente, iar faţă de la nivelul cel mai scăzut înregistrat în martie 2010 majorarea este 84%.

Euribor va continua să crească

Veştile proaste pentru cei care au credite în euro cu dobânzi variabile nu se opresc aici. Estimările Eurostat arată că inflaţia anuală din Zona euro a fost de 2,7% în mai, în scădere cu 0,1% faţă de aprilie, însă peste limita BCE de 2%. Iar acest lucru pune presiune pe Banca Centrală Europeană.

În ultima şedinţă de politică monetară, Banca Centrală Europeană a decis să ţină dobânda cheie la 1,25%, nivel la care se află din 7 aprilie 2011. Însă Jean-Claude Trichet a rostit cuvinte cheie care fac foarte probabilă creşterea dobânzii în şedinţa din 7 iulie: "vigilenţă puternică" sau „riscurile privind stabilitatea preţurilor sunt în continuare în creştere". Aproape de fiecare dată când Trichet a folosit cele două expresii, a urmat o creştere de dobândă, notează money.ro.

Majoritatea creditelor în euro au dobânzi variabile

În România, aproape toate creditele în euro au dobândă variabilă. Mai mult, 80% dintre creditele pentru locuinţe sunt în euro. La creditele de consum, proporţia în euro este mai mică (43%), potrivit datelor BNR.

Un singur punct procentual adăugat la o dobândă de 6% face ca rata lunară pentru un credit de 50.000 euro pe 30 de ani să sară de la 300 euro la 333 euro. O creştere de 2 pp creşte rata la 367 euro, iar revenirea Euribor în jurul a 4% duce rata la 402 euro.

Aprecierea leului ar putea ajuta

Sunt foarte mulți românii care au credite în euro şi care sunt plătiţi în moneda națională, iar acest lucru îi face vulnerabili în faţa aprecierii monedei europene în raport cu leul. Însă, expunerea la cursul de schimb ar putea să funcţioneze şi în favoarea lor, dacă leul se apreciază.

Moneda naţională s-a apreciat cu 4,4% faţă de euro în mai, în comparaţie cu decembrie 2010. Astfel, rata lunară de 300 euro exprimată în lei era de 1.287 lei în decembrie şi de 1.233 lei în mai. O creştere de 0,4 pp a dobânzii, ce ar fi dus rata la 313 euro, ar fi fost absorbită integral de aprecierea leului în perioada menţionată, arată un calcul realizat de money.ro.

Însă, speranţa celor cu credite în euro că leul se va aprecia ar putea fi spulberată de BNR. Și asta pentru că Banca Centrală are în vedere o politică de reducere a volatilităţii cursului de schimb, pe măsură ce în ţară vor intra mai multe capitaluri speculative menite să adune dobânzile mari la depozitele în lei.

Citeşte şi BNR pregăteşte măsuri de descurajare a creditării în valută pentru persoanele cu venituri în lei

15 June 2011