Anul 2012 aduce pe lângă alte scumpiri şi unele majorări ale tarifelor notariale. Noile tarife vor fi aplicate lunile următoare, după aprobarea normelor privind onorariile pe care le vor percepe notarii publici.

22858-216508-02507232.jpg„Pentru anumite categorii de servicii notariale, tarifele se vor dubla şi chiar tripla începând din ianuarie 2012. Serviicile notariale din România sunt mai scumpe decât în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, fiind de patru ori peste medie.

Cerem retragerea inţiativei legislative privind tarifele de onorarii pe care le vor percepe notarii publici în 2012", se menţionează într-o petiţie online împotriva măririi tarifelor notariale.

Reprezentanţii Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România au declarat că „onorariile sunt în prezent nemodificate".

Modificările, după luna ianuarie

Notarii publici spun însă că, deocamdată, e vorba doar de propuneri ale organizaţiilor profesionale şi, în prezent, tarifele sunt nemodificate. În schimb aceştia nu neagă că „tarifele vor suferi unele măriri".

Legislaţia nouă care a apărut va modifica şi tarifele, „nu notarii au solicitat în eventuale schimbări", spune Mihaela Vlad, notar public din Piteşti.

„Probabil, după ianuarie apar modificări de tarife, însă trebuie menţionat că încă nu sunt aprobate, e vorba de propuneri. Nu notarii doresc neapărat tarife modificate. Este vorba de noua legislaţie care a apărut. Odată cu aceasta apar şi noi instituţii. Dacă dăm ca exemplu testamentul, în acest caz apar instituţii noi şi sunt documente noi de încheiat. Discutăm de un volum mare de studiu, de un volum mai mare de lucru", a menţionat Mihaela Vlad.

Potrivit noilor norme, taxarea se va face în funcţie de „unităţi valorice", după modelul francez.

„Unele tarife vor suferi măriri. Dar ţinând cont de scăderile de tarife din 2009-2011 putem spune că va fi o aliniere la ce se întâmplă pe piaţă", a mai menţionat Mihaela Vlad.

Un studiu al Consiliului Concurenţei (efectuat înaintea reducerilor aplicate de notari) menţiona că „tarifele şi onorariile plătite de cetăţenii români pentru operaţiunile notariale sunt mai mari decât cele practicate în UE".

Costurile reale

„România are un cost real al serviciilor notariale mai mare de şapte ori decât în Portugalia, de 14 ori decât în Germania, de cinci ori decât în Franţa, de şase ori decât în Austria sau Spania şi de patru ori decât în Belgia. În România onorariile reale sunt mai mari decât în Polonia, Ungaria sau Slovenia", menţiona studiul.

UNNPR a susţinut în schimb că „onorariile notariale din România se înscriu în media europeana", în timp ce serviciile pentru care acestea sunt percepute sunt mult mai complexe, acoperind circa 70% din activitatea de cadastru şi nu numai tranzacţiile imobiliare.

„Aceste onorarii notarile nu se suprapun cu taxele pe care notarii le colectează pentru stat şi sunt stabilite de Ministerul Justiţiei, instituţia care garantează interesul public al activităţii desfăşurate de notari în raporturile dintre cetăţeni", au menţionat reprezentanţii UNNPR, în replică la studiul Consiliului Concurenţei.

Şi reprezentanţii agenţiilor imobiliare susţin că unele taxe notariale sunt încă mari, în comparaţie cu puterea de cumpărare.

„Unele tarife notariale sunt mari, însă cei care vând sau cumpără locuinţe nu au de ales, trebuie să le plătească", a precizat Cristian Antonescu de la Imoinvest consulting.


Sursa

5 January 2012