Țările în curs de dezvoltare întrunesc factorii pentru a recupera ritmul economic în cursul acestui an, cu o creştere de 4,7% preconizată pentru 2014 şi peste 5% pentru anul 2015, arată cea mai recentă analiză EY, „Rapid-growth markets forecast” (RGMF). Pe termen mediu, pieţele emergente au multe cărţi valoroase de aruncat în joc, subliniază specialiştii.

32909-piete.jpgDeşi prognozele sunt optimiste atât pentru 2014, cât şi pentru 2015, analiştii subliniază că riscul de ieşiri de capital şi cel de încetinire bruscă a creşterii au crescut. Ritmul de creştere în ţările în curs de dezvoltare ar putea fi încetinit de ieşirile de capital, chiar şi până la o valoare de aproape 3% până în 2015, cu repercusiuni la nivel mondial.

„În timp ce creşterea economică este de aşteptat să se menţină constantă, pe parcursul următorilor doi ani, se estimează că se vor produce mai multe divergenţe în privinţa ritmului de creştere în rândul pieţelor emergente. Astfel, pe continentul american, pieţele emergente se luptă să-şi recâştige impulsul, în timp ce avansul constant al Chinei atrage după sine creşterea pieţelor emergente din Asia. Cu o producţie industrială surprinzător de puternică în Polonia şi în Republica Cehă, Europa emergentă câştigă tot mai multă putere, orientându-se tot mai mult către Vest, mai ales în condiţiile în care Germania conduce zona Euro către ieşirea din recesiune”, se arată în studiul RGMF, realizat de compania de cosultanţă EY.

  • În următoarea decadă, clasa mijlocie din ţările în curs de dezvoltare se va dubla – de la 94 milioane în 2012, va ajunge la aproape 200 milioane gospodării până în 2022
  • Achiziţia de produse de larg consum şi servicii creşte odată cu clasa de mijloc, iar producătorii şi furnizorii din pieţele emergente îşi concentrează atenţia către propriile pieţe, pentru a profita de creşterea cererii

În acelaşi timp, odată cu clasa de mijloc, va urca semnificativ şi cererea pentru servicii în educaţie şi sănătate, precum şi în formarea de competenţe pentru forţa de muncă. Cheltuielile cu servicii precum cele de comunicaţii, cultură sau recreare vor creşte de cel puţin două ori mai repede decât cheltuielile destinate alimentaţiei.

„Prognoza menţionează apariţia câtorva tendinţe majore, implicând modificări radicale ale puterii de cumpărare, care se manifestă în unele dintre cele mai importante pieţe emergente. În China, numărul de gospodării care vor înregistra venituri de peste 35.000 dolari în termeni reali se va tripla, ajungând la peste 80 milioane până în 2022. Astfel, în 2022, China va avea mai multe gospodării cu acest nivel de venit decât Japonia”, explică specialiştii EY.

  • China va vedea cele mai importante schimbări, dar toate ţările în curs de dezvoltare vor resimţi transformări
  • Până în 2022, peste 15 milioane gospodării vor înregistra venituri de peste 35.000 dolari, în Brazilia şi Rusia
  • Mexicul, Turcia şi India vor număra fiecare câte 10 milioane gospodării cu acest nivel de venituri
  • În Nigeria, numărul de gospodării cu venituri de peste 10.000 dolari va depăşi 11 milioane în 2022 (de la 6 milioane, în 2012)

Cu toate acestea, cerinţele de consum se vor modifica faţă de perioada anterioară de dezvoltare economică rapidă, consideră analiştii. De exemplu, în China, ritmul schimbărilor economice şi preocuparea cu privire la siguranţa alimentară şi la calitatea aerului au determinat declanşarea unei mişcări pentru o modalitate mai durabilă de consum. Astfel, companiile trebuie să-şi adapteze produsele pentru a îndeplini cerinţele locale.

Cheltuielile pentru bunuri de consum şi servicii vor creşte într-un ritm mai rapid decât cheltuielile de bază, în următorii zece ani. Multe dintre ţările în curs de dezvoltare vor fi nevoite să investească în tehnologiile verzi şi în transportul public, dar şi să îmbunătăţescă mediul de afaceri şi cel de reglementare, pentru a reuşi să atragă veniturile clasei de mijloc şi pentru a echilibra presiunile datorate resurselor limitate, atenţionează specialiştii.

  • În 2014, creşterea va fi de doar 4% în domeniul serviciilor financiare şi de business
  • Creşterea va fi de 5% în sectoarele de producţie şi utilităţi
  • Este prognozată o creştere robustă în sectorul construcţiilor şi al distribuţiei, estimată la 6% în 2015, tendinţa fiind în linie cu dezvoltarea procesului de urbanizare

„Am putea spune că prognoza de creştere din pieţele emergente este o veste bună pentru România unde principalul motor de creştere al economiei rămâne exportul, iar producătorii locali pot să se orienteze către aceste pieţe emergente, în care clasa de mijloc are potenţial de consum în creştere”, încheie reprezentanţii companiei de consultanţă EY. 

CITEȘTE DESPRE Pericolele lui 2014: noi prăbuşiri pe piaţa bancară, imobiliară şi de capital

 
 

 

4 February 2014