Creșterea economică a României este unul dintre principalele argumente ale politicienilor, atunci când sunt contestați prin proteste de amploare. Dar această creștere economică este praf în ochi, care ascunde un nivel al sărăciei de trei ori mai mare decât media europeană, punctează experții internaționali de la Eurostat. În tot acest timp, alte țări fost comuniste au reușit să ducă nivelul deprivării sociale la standarde similare Franței sau Angliei. 

41835-saracie.jpgUnul din doi români trăiește într-o sărăcie lucie, la un nivel inuman și greu de acceptat în era în care trăim. Mai mult, acest nivel de sărăcie este greu de găsit în Europa. Potrivit Eurostat, 75 de milioane de europeni sufereau anul trecut de deprivare materială și socială. În România, jumătate din populație trăiește în sărăcie, acest număr fiind cel mai mare din Europa, respectiv de trei ori mai mare deât media europeană. În România, 50% din populație nu își permite să mănânce carne la fiecare două zile, sau să își încălzează locuința.

Aceste persoane nu pot suporta chetuieli neașteptate, precum îmbolnăvirea unui membru al familiei. Nu pot petrece o săptămână de vacanță în fiecare an. Nu pot să plătească la timp obligațiile financiare – chiria, întreținerea, creditele. Ei nu își permit să își cumpere haine sau încălțări noi, atunci când cele vechi se uzează, nu pot să își înlocuiască mobila atunci când cea veche nu mai este utilizabilă. Nu au bani de buzunar, nu pot ieși în oraș măcar o dată pe lună și nu își permit accesul la internet. Iar numărul persoanelor sărace este mai mare chiar și decât cel din Bulgaria, care este cea mai săracă țară din Europa, dar are doar 48% din populație la nivelul sărăciei. Și asta în ciuda faptului că economia României a crescut cu 8.8% în trimestrul trei din anul 2017, cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani.  

Creșterea economică trebuie încurajată, dar ea trebuie să fie sustenabilă și păstrată pe termen lung, pentru ca aceste cifre din rapoarte să fie resimțite și de populație. Iar momentan, România nu pare să se înscrie pe acest drum. 

Investițiile străine au scăzut la un nivel record, absorbția de fonduri europene a scăzut la un nivel derizoriu, mediul privat a fost permanent sabotat de clasa politică, prin modificarea fiscalității. toate acestea cumulate conduc la îngreunarea dramatică a creșterii standardelor de viață”, explică Dan Bucșa, economist UniCredit. 

Cu toate acestea, țări europene fost comuniste au reușit să ridice puternic nivelul vieții. de exemplu, Cehia și Polonia au reușit să aibă un nivel al deprivării sociale similar cu cel din Franța sau Marea Britanie, ceea ce reprezintă un model și o speranță pentru România,Bulgaria sau alte state în situații similare.

18 December 2017