Activitatea se intensifică în sectorul construcţiilor, în luna mai: volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu peste 23%, faţă de luna aprilie. Cu toate acestea, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cifrele sunt în scădere cu aproape nouă procente, arată cel mai recent raport al Institutului Naţional de Statistică.

30943-ins.jpgVolumul lucrărilor de construcţii (serie brută) a crescut în luna mai faţă de luna anterioară cu 23,7%, creştere evidenţiată astfel: la lucrările de reparaţii capitale cu 36,5%, la lucrările de construcţii noi cu 22,4% şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 20,0%. Pe obiecte de construcţii, a avut loc o creştere la construcţiile inginereşti cu 39,9%, în timp ce la clădirile rezidenţiale şi la clădirile nerezidenţiale s-a înregistrat o scădere cu 2,7% fiecare.

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, ca serie brută, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 8,9%, scădere reflectată prin lucrările de construcţii noi (-19,6%). În schimb, creşteri au fost la lucrările de reparaţii capitale (+25,2%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+8,9%). Pe obiecte de construcţii, s-au înregistrat următoarele scăderi: la clădirile rezidenţiale cu 22,2%, la clădirile nerezidenţiale cu 15,6% şi la construcţiile inginereşti cu 4,7%.

În primele cinci luni ale lui 2013, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 7,2%. Pe elemente de structură la lucrările de construcţii noi s-a înregistrat o scădere cu 17,5%. Creşteri au fost la lucrările de reparaţii capitale (+32,7%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+9,7%). Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile rezidenţiale cu 0,9%. La construcţiile inginereşti şi la clădirile nerezidenţiale, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 9,0%, respectiv cu 5,3%.


NU RATA: Cum îţi ridici casă în două săptămâni? Locuinţele cu structură metalică, perfecte pentru clienţii grăbiţi

 

8 July 2013