Cristian Borcea, cunoscut ca om de fotbal, dar şi pentru afacerile sale imobiliare afirmă că erau semne care prevesteau o ieftinire, dar criza a fost cea care a dus totul prea departe : „Nu putea fi Bucureştiul unul dintre cele mai scumpe oraşe din lume. Era de aşteptat că preţurile vor scădea, dar nu atât de mult. Practic, acum nu se mai vinde nimic. Piaţa este jalnică. Recesiunea nu a lovit numai România, a lovit toate ţările, la nivel mondial"

Cristian BorceaIMOPEDIA.ro: Aţi fost afectat de acest blocaj imobiliar?
Cristian Borcea: Da, bineînţeles.

IMOPEDIA.ro: În ce fel?
Cristian Borcea: Am fost afectat, atât. Cum au fost afectaţi şi ceilalţi. Dar eu am avut grijă să nu mă axez numai pe piaţa imobiliară.


IMOPEDIA.ro:
În viitor veţi mai face afaceri imobiliare? Consideraţi că mai merită să investiţi în proprietăţi?

Cristian Borcea:
Va mai fi profitabil cu condiţia să construieşti.

IMOPEDIA.ro: Aveţi de gând să construiţi? Spre ce v-aţi axa?
Cristian Borcea: Pe viitor voi discuta cu partenerii mei şi vom vedea ce găsim. La a doua întrebare, un domeniu în care să construieşti cât mai mult şi să ai o marjă de profit mică, iar la o cantitate mare va fi un profit mare.


IMOPEDIA.ro:
Asta ar însemna ansambluri rezidenţiale de mari dimensiuni?

Cristian Borcea:
Nu ştiu. Depinde de proiect, depinde de finanţare, depinde de partenerii pe care îi am.  


IMOPEDIA.ro:
Valoarea proprietăţilor pe care le deţineţi a scăzut semnificativ?

Cristian Borcea:
Normal că au scăzut, dar nu semnificativ.


IMOPEDIA.ro:
Deci nu v-a speriat criza imobiliară. Mergeţi mai departe cu afacerile în acest domeniu?

Cristian Borcea:
Da, bineînţeles.


IMOPEDIA.ro:
Acum aţi încheia o afacere în acest domeniu?

Cristian Borcea:
Depinde, dacă mă interesează o fac, bineînţeles.


IMOPEDIA.ro:
Preţurile pe care le-am văzut până acum pe piaţa imobiliară, cum vi s-au părut?

Cristian Borcea:
Eu am mai spus-o, erau nejustificate. Şi la apartamentele vechi, dar şi la cele noi. Acum vor veni acolo unde le este locul. Piaţa se va reaşeza.

După părerea mea în toamnă vor începe din nou construcţiile, se va da drumul la credite. Încet, încet piaţa imobiliară va începe să meargă.

În ce priveşte piaţa terenurilor, aceasta va avea cel mai mult de câştigat. Nu se vor mai face tranzacţii de genul, iei acum cu un dolar şi vinzi peste trei luni cu zece. Cine va construi va avea un câştig pe teren, un câştig civilizat. Cine nu, se va mulţumi cu nişte câştiguri mici.


IMOPEDIA.ro:
Există şi câştigători de pe urma acestui blocaj?

Cristian Borcea: Omul de rând este avantajat, cei care vor să cumpere. Afectaţi au fost speculanţii. Ei au avut cel mai mult de suferit. Şi absolut toţi oamenii de afaceri care au avut proprietăţi au fost afectaţi. Valoarea proprieteţilor lor a scăzut.

Teasing

Afla cine a declarat in exclusivitate pentru IMOPEDIA:

"Sigur, au fost nişte boom-uri. Sunt momente câteodată, aşa cum au fost după '89 marile privatizări. Aceste momente apar o dată la 200 de ani sau o singură dată în viaţa unui om, o şansă. Fiecare a pus mâna pe ceva, unii legal, alţii nu, şi au devenit oameni de afaceri. Cu siguranţă asta nu se va mai întoarce."

7 April 2009