0-1525-poza4.jpgEFECT ● Dezvoltatorii îşi vor finanţa singuri proiectele
Noile norme de creditare ale BNR vor schimba radical regulile de pe piaţa imobiliară. Dezvoltatorii vor fi nevoiţi să-şi finanţeze singuri apartamentele pe care le construiesc, cu bani împrumutaţi din străinătate.

Agenţii şi analiştii imobiliari au păreri diferite privind evoluţia pieţei rezidenţiale din perioada următoare. În timp ce unii cred că restricţia creditării şi condiţiile internaţionale vor duce la stagnări şi falimente de dezvoltări imobiliare, alţii cred că piaţa îşi va găsi resurse proprii de creştere.

PREVIZIUNI. "Blocajul de pe piaţă va mai dura şase luni, poate un an. Este perioada în care ne confruntăm cu o criză psihologică în care oamenii se tem să mai ia credite pentru că nu ştiu ce va urma", a declarat Niels Schnecker, patronul unei  companii de consultanţă. El a mai precizat că vor exista anulări de contracte atît la nivelul populaţiei, cît şi la nivelul dezvoltatorilor care nu vor mai putea să continue construcţia. Acesta este momentul în care se vor produce mutaţii importante în piaţa rezidenţială sau în care criza va lua mari proporţii. Unii dezvoltatori vor fi nevoiţi să-şi caute surse de finanţare în străinătate şi să-şi creeze propriile sisteme de finanţare sau să-şi vîndă proiectul unor antreprenori puternici. "Sursele de finanţare nu vor mai fi în băncile româneşti, ci la sucursalele băncilor străine sau la companiile care-şi vor crea propriile sisteme, ce nu se vor mai supune normelor BNR", a declarat Schnecker. Alţi analişti sînt mult mai pesimişti. "Proiectele rezidenţiale vor stagna sau dispărea", a declarat Victor Grigore de la KPMG. Este suficient să apară primele anulări de contracte pentru ca dezvoltatorii să se confrunte cu o perioadă de criză. "Dacă unul sau două proiecte vor avea probleme va fi ca principiul dominoului, piaţa ar putea suferi mari corecţii de preţ", a precizat Dan Negulescu, general manager la compania imobiliară Mister D.

Sursa

12 September 2008