Vremurile grele au redus mult numărul oaspeţilor, iar costurile de întreţinere mari i-au determinat să ia o decizie radicală: mai bine de jumătate dintre camerele Rin Grand Hotel se vor transforma în locuinţe. Investiţia estimată se ridică la aproximativ 3 milioane euro. Despre transformarea pe care o va suferi în următoarea perioadă cel mai mare hotel din Europa am discutat cu Ionuţ Negoiţă, preşedinte RIN Group într-un interviu acordat pentru Imopedia.ro.

15771-negoita-principala.jpgHotelul a fost gândit şi calculul a fost făcut pentru o perioadă bună. 2008 a fost un an bun, s-a încadrat în calculele noastre, dar cu venirea crizei lucrurile s-au schimbat. Odată cu scăderea cererii automat trebuia gândită o variantă prin care să pun în valoarea o parte din acest hotel.

Criza va trece? Nu vă gândiţi că veţi avea din nou acelaşi succes?

Cu toţii sperăm ca această criză să plece, din păcate nu ştim cât de repede şi după ce ea va pleca la ce nivel vom fi noi din punct de vedere economic, dacă vom reveni la nivelul acela. După părerea mea mai devreme de patru-cinci ani nu putem vorbi, în cea mai optimistă variantă de o revenire a cererii, a economiei la nivelul din 2008, spre exemplu.

Câte camere vor dispărea din hotel?

Aproximativ 800 de camere vor fi transformate în aproximativ 350 apartamente. Vor fi apartamente de două şi trei camere. Vor fi apartamente de două camere standard, altele superioare, adică mai mari şi cele de trei camere. Şi aceste apartamente (n.r. de trei camere) vor fi personalizate şi vor fi diferite, în total vor fi cam cinci tipuri de apartamente

O plajă de preţuri?

Preţul apartamentului standard cu două camere va fi de 49.000 euro. Cel de trei camere va fi cel mai mare şi cel mai scump va cota 91.000 euro.


Veţi vinde uşor? Aveţi semne din piaţă că există cerere?

Cerere există. Apartamentele sunt potrivite contextului actual şi faptul că ele sunt într-un hotel le conferă destul de multe avantaje şi puţine dezavantaje. Un dezavantaj ar fi faptul că aceste apartamente nu au balcoane, în rest nu prea văd altele. Această entitate rezidenţială va fi total separată de hotel, vor fi două intrări separate. Va exista o separare între hotel şi partea rezidenţială. Vor comunica strict pe zona de shopping unde nu văd niciun fel de problemă şi pe celelalte domenii precum SPA, restaurante care oricum sunt spaţii publice şi unde vin destul de mulţi clienţi şi din afară. Toţi clienţii Domus de până acum au condiţii speciale. Avem un program de încurajare şi de fidelizare prin care oferim discount-uri tuturor clienţilor Domus, care au cumpărat de la noi. Cei care vor cumpăra în incinta Rin Grand vor avea condiţii deosebite pentru serviciile pe care le oferim în acest moment în cadrul acestei clădiri. Vrem să amenajăm o sală de cinema, un loc de joacă acoperit pentru copii, o sală de jocuri cu biliard, ping pong.

Când începeţi vânzările?

Vânzările vrem să le începem de anul acesta la nivel de promisiuni şi ante-contracte, dar vânzările efective cu transfer de proprietate cred că undeva în martie. Atunci vor fi gata primele apartamente şi o zonă destul de mare care să nu fie perturbată de zona de şantier.

După transformarea Rin Grand Hotel nu va mai fi cel mai mare hotel din Europa...

Rin Grand Hotel în acest moment încă este cel mai mare hotel din Europa, la final va fi rămâne cel mai mare hotel din România cu 600 de camere. S-ar putea să rămână cel mai mare din Estul Europei.

E greu să renunţaţi la acest vis?

Sincer e greu. Mi-am dorit lucru acesta, l-am şi făcut, îmi pare rău că s-a modificat climatul economic şi m-a obligat să găsesc alte soluţii şi să reduc capacitatea de cazare, dar aste este. E importantă şi latura matematică şi economică şi de multe ori visele rămân vise sau sunt scurte şi trebuie să ne adaptăm realităţilor care de multe ori nu sunt tocmai prietenoase.


23 December 2010