Principalele materiale de construcţii au ajuns la preţurile cu care se comercializau acum trei ani.  Scăderea preţurilor materialelor ar trebui să ieftinească locuinţele noi. Cel mai mult au scăzut la preţ ma­te­rialele importante, fără de care nu se poate construi nimic, cum sunt ci­men­tul, fierul beton şi cărămida.

Criza a ieftinit materialele de construcţii cu până la 45%Pe de altă parte, la materialele de construcţii din import sunt prevăzute scumpiri din cauza creşterii monedei euro. „În această perioadă se pot cumpăra ma­teriale de construcţii cu preţul la ni­ve­lul de acum trei-patru ani", a declarat pentru Cotidianul Ciprian Ana, ad­mi­ni­stratorul Policons Group SRL. Cel mai mult s-a ieftinit fierul beton. „Dacă în vara lui 2008 plă­team fierul beton cu 4,20 de lei ki­lo­gramul, în această perioadă fierul cos­tă doar 1,90 lei kilogramul", a precizat Ciprian Ana.

Cimentul a ajuns să coste în această pe­rioadă 25-27 de lei sacul de 50 de ki­lograme, în timp ce acum câteva luni, acelaşi sac varia la preţ între 35 şi 37 de lei.

„Şi cărămizile s-au ieftinit. Astă-vară, metrul cub de cărămidă cos­ta în jur de 360 de lei, în timp ce acum se poate cum­pă­ra la aproximativ 300 de lei", a amin­tit Ciprian Ana. Majoritatea jucătorilor din domeniul pieţei construcţiilor sunt de pă­re­re că lucrurile nu vor rămâne aşa, în­tru­cât această perioadă este una în ca­re nu se construieşte, indiferent că este criză sau nu.

Chiar dacă preţurile au scăzut, surse din piaţa construcţiilor spun că ade­vă­ra­ta criză va fi simţită în lunile care ur­­­mea­ză, martie, aprilie. Cea mai ma­re pro­blemă a dezvoltatorilor imobi­liari va fi aceea că vân­zătorii de materiale de construcţii vor vinde numai cu bani cash. „Nu va fi o problemă de ne­în­cre­de­re. Dez­vol­tatorul poate avea ce­le mai bune in­tenţii, dar dacă dezvoltatorul nu va pri­mi banii de la be­ne­ficiar se va afla în in­capacitate de pla­tă", susţin surse din piaţa construc­ţii­lor.

Efectul euro

Materialele de construcţii care vor stagna la preţ sau chiar se vor mai scumpi sunt cele din import. Principala cauză a scumpirii este creşterea mone­dei europene. Creşterea euro va fi re­flec­tată în creşterea preţului materi­a­­lelor. În categoria materialelor de im­port care se pot scumpi intră poli­stirenul extrudat, plasa, membrana, cartonul, în general, mai toate materialele folosite în hidroizolaţii. „Avem semnale clare din partea importatori­lor că la materialele din import se va modifica preţul în sus", a spus Ciprian Ana.

Sursa

12 January 2009