Restricţiile impuse la creditare, ca efect al crizei financiare, i-au făcut pe mulţi doritori de locuinţe să meargă pe varianta închirierii.

Criza financiară a ridicat piaţa închirierilor de locuinţeSpecialiştii spun însă că în mentalitatea românilor, statutul de chiriaş este doar o situaţie temporară. Avantajaţi de criză sunt proprietarii cărora le-a rămas varianta de a se transforma în rentieri. Dacă nu sunt în pană de lichidităţi şi nimic nu îi presează să vândă acum, proprietarii trebuie totuşi să ridice valoarea locuinţei pentru a o putea închiria cu profit maxim.

Într-o ţară în care ponderea cea mai mare din fondul locativ de la sfârşitul lui 2007 o reprezentau locuinţele aflate în proprietate majoritar privată, este puţin probabil ca românii să se obişnuiască cu statutul de chiriaş. Nici spre final de 2008 situaţia nu dă semne de schimbare. Dimpotrivă, procentul de proprietari tinde spre 100%. Specialiştii spun că mai avem mult până să atingem echilibrul din ţările vestice, unde situaţia arată 40% chiriaşi, 60% proprietari.

Consultanţii EuroMetropola spun că deocamdată avem o piaţă în care proprietarii fac legea şi probabil va trebui să trecem şi printr-o eră a cumpărătorilor pentru a ajunge la o piaţă neutră. Dar în prezent, în contextul în care apartamentele au devenit inaccesibile, numărul de închirieri a crescut considerabil. Specialiştii spun că la începutul acestui sezon, proprietarii de apartamente au devenit mai flexibili în relaţia cu chiriaşii şi sunt mult mai dispuşi să aducă îmbunătăţiri proprietăţilor.

De asemenea, mulţi acceptă acum să specifice în contract că nu vor mări valoarea chiriei pe durata contractului.

Sursa

21 November 2008