Cei care vor să se mute în propria locuinţă o pot face la preţuri cu 30% mai mici faţă de 2008. Investiţiile în construcţii pot fi foarte avantajoase în această perioadă, spun specialiştii.

Criza ieftineşte casa în regie proprieÎn primul rând, datorită preţului. Terenurile s-au ieftinit cu 40-50%, la fel ca o parte din ma te rialele de construcţii, iar muncitorii sunt numeroşi şi mai puţin pretenţioşi.

În aceste condiţii, ridicarea unei case poate fi cu până la 30% mai ieftină faţă de anul trecut, estimare ce ia în calcul atât micile scumpiri şi ieftinirile, cât şi nivelul taxelor, rămas constant.

Unele produse de import sunt uşor mai scumpe, din cauza deprecierii leului faţă de euro. Mai mult, este mai ieftin să construieşti o casă decât să cumperi una de-a gata.

Investiţia e profitabilă pentru cei care au făcut un credit în 2008, dar şi pentru cei care vor să se înscrie în programul „Prima casă", prin care guvernul garantează obţinerea unui împrumut de 60.000 de euro în condiţii avantajoase.

Mâna de lucru mai ieftină

Lipsa finanţării a pus pe butuci peste jumătate dintre şantierele mari din ţară, iar frica pierderii locului de muncă i-a făcut pe mulţi să-şi amâne planurile.

Meseriaşii şi antreprenorii care, acum an, nu-şi mai vedeau capul de treburi sunt dispuşi să lase şi 20-30% din preţ. Nu doar criza, ci şi surplusul de ofertă de locuinţe „la cheie" ar fi principalele cauze, potrivit lui Florin Pavel, de la Kasta Construct.

În lipsa investiţiilor de proporţii, lucrătorii din construcţii, mari şi mici, se luptă pentru clientul pe care îl mai serveau independenţii. Este vorba despre particularul care-şi doreşte o casă tip vilă în zonele periferice ale marilor oraşe sau în localităţile limitrofe, spun cei de la Brick&Wood.

Casa de 40.000 de euro

Criza nu împiedică o familie din Iaşi să-şi îndeplinească visul de a se muta în propria casă. La fine le lui 2008, soţii Sorescu au obţinut un credit cu ipotecă de 40.000 de euro, iar la începutul acestui an au găsit un teren (523 mp) cu 35 de euro/ mp, în Bucium, cu utilităţi.

 

 

Sursa

29 June 2009