Criza imobiliara este globalaSoarele nu mai straluceste la fel de puternic pentru proprietarii de case din Malaga, pe Costa del Sol, de cand criza a inceput sa se faca simtita. Pe de o parte, cumparatorii straini au incetat sa mai cumpere case fara sa le vada.

Pe de alta parte, spaniolii care-si doresc o locuinta de vacanta au luat in serios avertismentele guvernului, in ceea ce priveste o posibila recesiune. Rezultatul? 54.000 de proprietati isi asteapta nesperat un cumparator in provincia Malaga, potrivit ministerului spaniol de locuinte.

Desi are o populatie cu 200,000 mai mare fata de Malaga, in Phoenix, Arizona, 20.000 de locuinte sunt scoase la vanzare, fara prea mari sanse.

Potrivit Forbes, in ultimii ani, pietele emergente din estul Europei au inregistrat majorari substantiale. Economia Slovaciei, spre exemplu, a avut o crestere de 10% in 2007, iar Bulgaria a inregistrat o crestere de 7%. In aceste conditii, preturile caselor din cele doua tari au crescut cu peste 30%, in 2007.

Dar aceste randamente exagerate au devenit istorie din 2008. In Letonia, desi sectorul imobiliar crescuse cu 20% cu un an in urma, in 2008 a inregistrat scaderi de peste 24%. Iar celelalte tari din zona, printre care si Romania, ii vor urma pasii.

In tarile Baltice, excesul de constructii din ultima perioada a dus la o calmare a pietei.

In Dubai, ingrijorarile provocate de stabilitatea pietei petrolului au limitat, pentru moment, investitiile masive in constructii, facute pana acum.

Nici Marea Britanie nu sta mai bine.
Preturile la apartamentele obisnuite au scazut cu aproape 15% fata de luna martie, potrivit Knight Frank, o firma de real estate din Londra.

"In ceea ce priveste piata rezidentiala, ne asteptam la scaderi de peste 30%, ceea ce ar duce la preturi echivalente cu cele din 2003", afirma Liam Bailey, seful Knight Frank.

In Spania, preturile imobiliarelor se majorasera cu 250% in ultimii 10 ani. Cine s-a aflat in spatele acestei cresteri? Investitorii straini si speculatorii care au cumparat mai multe proprietati, mai ales in Malaga, unde acum sunt peste 50,000 de locuinte vacante.

California este epicentrul vanzarilor imobiliare din America. Potrivit cifrelor furnizate de Radar Logic, in Sacramento, vanzarile au crescut cu peste 75%, in ultimul an. Nu poate fi ignorat faptul ca majoritatea tranzactiilor au avut ca obiect imobile aflate in lichidare.

Sursa

4 December 2008