Visul american de a avea o locuinţă este încă viu, inclusiv în comunităţile de imigranţi și printre minorităţi. Criza imobiliară nu a domolit deloc dorinţa populaţiei de a deţine o locuinţă, se arată într-un studiu realizat de Asociaţia Federală Ipotecară Naţională (FNMA, poreclit de americani „Fannie Mae").

Locuinte SUAPeste 50% dintre respondenţi au spus că recesiunea nu le-a înfrânat dorinţa de a-şi cumpăra un cămin, iar alţi 27% au declarat că evenimentele recente chiar i-au încurajat să-şi achiziţioneze o proprietate.

„Criza nu a stins setea de împroprietărire, deşi a mai schimbat din motivele pentru care oamenii doresc să fie proprietari" spune Doug Duncan, economist şef FNMA.

Întrebaţi de ce preferă să cumpere o locuinţă în loc să închirieze una, americanii susţin că achiziţia aduce o serie de avantaje notabile. Concret, în casa ta poţi renova și reamenaja după propria dorinţă. Totodată, americanii au spus că preferă să aibă o locuinţă a lor aproape de o şcoală bună, pentru a nu fi nevoiţi să schimbe unitatea de învăţământ în cazul în care proprietarul nu doreşte reînnoirea contractului de închiriere şi nu găsesc o ofertă bună în zonă. Toate aceste atuuri îi fac pe americani să lase în plan secund aspectele financiare şi îi determină să cumpere o locuinţă.

Percepţii greşite despre beneficiile financiare

Mentalitatea clienţilor nu se potriveşte întotdeauna cu părerea specialiştilor din domeniul imobiliar şi financiar.

Spre exemplu, deşi miliarde de dolari investiţi în proprietăţi s-au dus pe apa sâmbetei odată cu prăbuşirea pieţei, deşi milioane de oameni îşi vor pierde locuinţele prin executări silite, aproape două treimi dintre respondenţi consideră că achiziţia unei case este o investiţie sigură.

Ba mai mult, aproximativ jumătate dintre participanţii la acest studiu consideră că, din punct de vedere financiar, achiziţia unei locuinţe este o investiţie bună, chiar dacă plănuiesc să se mute în mai puţin de trei ani. Părere neîmpărtăşită de analiştii financiari, deoarece costurile de tranzacţie precum comisionul imobiliar, poliţa de asigurare obligatorie şi taxele ipotecare înseamnă mult în preţul final al locuinţei.

În plus, o majoritate covârşitoare (85% dintre respondenţi) consideră că avantajele fiscale, precum reducerea dobânzii ipotecare, sunt un bun motiv de achiziţie, deși specialiștii atrag atenția că aceste avantaje nu se simt cu adevărat în buzunarul clientului, fiind mai mult de natură psihologică.

Oportunităţile economice sunt mai importante decât mentalităţile etnice

Numai 44% dintre afro-americani deţin o locuinţă, comparativ cu 71% dintre caucazieni, dar această inegalitate este pe cale să dispară odată cu creşterea numărului de familii cu posibilităţi financiare mai bune.

Concluziile acestui studiu au implicări asupra modelului de business al FNMA. Se estimează că până în 2050 procentul caucazienilor non-hispanici va ajunge la 46% din populaţie, motivul principal fiind imigrarea.

Concluzia finală a raportului este că dorinţa de împroprietărire este la fel de arzătoare ca şi în anii trecuţi, astfel că instituţiile care oferă credite ipotecare pot miza că cererea de locuinţe va rămâne în continuare puternică, atât timp cât şi economia cooperează.


21 June 2011