Anii de blocaj imobiliar par să fie aproape de final, iar casele americane obişnuite îşi găsesc din nou cumpărători printre localnicii cu venituri medii, nu numai printre investitori străini cu bugete generoase. Numărul tranzacţiilor cu locuinţe se apropie de cel din anii anteriori crizei, în timp ce stocul de locuinţe se micşorează constant datorită cererii.

29238-us_apartments_top_story_full.jpgPiaţa locuinţelor americane pare să fi depăşit cea mai grea perioadă, din moment ce analizele evidenţiază constant indici pozitivi. Nici ultima lună din an nu a ieşit din acest tipar: cifrele au fost mai bune decât în luna noiembrie, iar numărul tranzacţiilor cu locuinţe aflate la al doilea proprietar a crescut cu aproape 13% faţă de aceeaşi perioadă din 2011, conform datelor publicate de National Association of Realtors.

Statisticile arată că, de la începerea crizei financiare, 2012 a fost cel mai bun an pentru vânzările imobiliare: s-au tranzacţionat peste 4,65 milioane unităţi locative, în creştere cu 9% faţă de 2011. Mai mult, numărul tranzacţiilor începe să se apropie de cel anterior recesiunii (în anul 2007, au fost tranzacţionate circa 5 milioane locuinţe).

Anii de criză prin care a trecut piaţa locuinţelor din SUA şi dobânda la creditele ipotecare aflată aproape de minimul istoric au făcut ca preţul proprietăţilor imobiliare să atingă cel mai scăzut grad din istoria recentă, explică analiştii imobiliari americani. Vânzările sunt impulsionate de o îmbinare a mai mulţi factori – scăderea nivelului de şomaj, dobânda mică la creditele ipotecare şi preţul accesibil al proprietăţilor, iar toate acestea atrag clienţii care aşteptau a piaţa să atingă cel mai scăzut nivel.

  • Creşterea cererii până în ultima lună a lui 2012 a făcut ca stocul de locuinţe aflate în piaţă să scadă la 1,82 milioane unităţi, cel mai mic nivel din 2001 şi până în prezent
  • Tranzacţiile cu locuinţe executate silit au reprezentat numai 24% din total în luna decembrie, comparativ cu 32% în aceeaşi perioadă din 2011
  • Analiştii preconizează că în 2013 se vor tranzacţiona 5,1 milioane locuinţe deja existente, iar numărul va creşte la 5,4 milioane tranzacţii, în 2014

Micşorarea stocului de locuinţe şi numărul mai mic de unităţi executate silit au dus la o creştere a preţului mediu la nivel naţional. Acesta a ajuns la 176.600 dolari, în creştere cu 6,3% faţă de anul precedent, fiind cea mai însemnată majorare din 2005 şi până în prezent.

Vezi cum fac americanii fraude ipotecare pe timp de criză. Impostorii profită de înţelegerea acordată de bănci

 

30 January 2013