Criza locuintelor înmulteste chiriasii



Capital - 27.12.2006
 

Românii încep sa se dezobisnuiasca sa locuiasca doua-trei generatii în aceeasi casa. Nevoia tinerilor de a avea propria lor locuinta a dublat, în ultimii patru ani, ponderea celor care locuiesc cu chirie. Tendinta va continua si în viitor, desi nu ne vom apropia de situatia occidentalilor.

Din ce în ce mai multi români stau cu chirie. Daca în 2002, la ultimul recensamânt al populatiei, procentajul chiriasilor era de 6%, în 2006 a crescut la 10,4%, potrivit ultimul studiu realizat de Academia Româna. Acest fenomen capata amploare în marile orase si, mai ales, în Capitala.
În Europa de Vest, exista tari în care ponderea chiriasilor este peste 50% (de exemplu, în Austria si Germania, chiriasii depasesc 57% din totalul locuitorilor, potrivit datelor confederatiei agentilor imobiliari din Europa, CEPI). Media chiriasilor în tarile aflate sub umbrela Uniunii Europene este de 48%. Chiar si în state din fostul bloc comunist, raportul între chiriasi si proprietari ramâne foarte strâns (53% chiriasi în Cehia si 44% în Polonia). România nu va ajunge însa prea curând la cote atât de apropiate, pentru ca în acest moment circa 41,7% din locuintele aflate în proprietate se afla în mediu rural, unde nu exista piata a chiriilor si nici perspective de formare în viitorul apropiat.

Care sunt cauzele cresterii numarului chiriasilor? În primul rând, schimbarea mentalitatii si ridicarea standardelor de locuire. Tinerii sunt mai independenti si încep sa lucreze mult mai devreme. Iar primul pas pe parcursul rezidential este gasirea unui apartament cu chirie si abia apoi, dupa câtiva ani sau dupa întemeierea unei familii, urmeaza cumpararea unei locuinte proprii, de cele mai multe ori prin credit ipotecar. „Desi procentul proprietarilor de locuinte este înca mare, avem o criza a locuintelor, pentru ca într-o casa exista mai multi ocupanti. Acum, se trece de la un nivel de convietuire de doua-trei generatii la cel cu un singur nucleu“, declara unul dintre autorii studiului Academiei Române, profesor universitar Ioan Marginean.

Cererea din ce în ce mai mare a dus la cresterea pietei pe segmentul închirierii de locuinte. În ultimii doi ani, în marile orase din România, peste 30% din cumparatorii de case au provenit din rândul investitorilor. Acest fenomen a dus la cresterea continua a stocului de locuinte scoase la închiriere, la aproape toate categoriile de locuinte, noi sau vechi. De departe, cea mai matura piata este cea din Bucuresti, unde se pot închiria de la garsoniere în blocuri la penthouse-uri în cladiri noi si de la vile individuale la palate renovate. Tarifele pornesc de la 200 euro/luna, pentru garsonierele vechi din cartierele muncitoresti, si ajung pâna la 7.000 euro/luna, pentru locuintele de lux, situate în zone exclusiviste.

Cei mai „vânati“ chiriasi din Bucuresti sunt cetatenii straini, care vor o locuinta pe termen mai lung si nu se târguiesc prea mult asupra tarifelor. În prezent, 4% din locuitorii Capitalei sunt straini. Acestora li se adauga angajatii cu functii de conducere din marile firme internationale, carora angajatorii le asigura, ca bonus, locuinte de serviciu.

Articol integral in Capital

Maria Seder Neda
Capital
 

27 December 2006