1521-poza.jpgDe şase luni, scăderea preţurilor locuinţelor este o certitudine nu doar în Bucureşti, ci şi în provincie. Analiştii imobiliari afirmă că tendinţa de scădere este ireversibilă.

După ani în care ştirile despre preţurile din piaţa imobiliară erau legate fără excepţie de creşterile accentuate ale acestora, tendinţa s-a inversat brusc în acest an, când, pe fondul restricţionării accesului la credite şi al efectelor crizei financiare globale, cumpărătorii au intrat în grevă, iar preţurile au început să scadă. De la jumătatea anului, practic, pretenţiile proprietarilor au scăzut cu circa 5.000 de euro lunar, preţurile ajungând, în prezent, la nivelul celor de la începutul lui 2007. „Pe piaţă sunt puţine tranzacţii şi e firesc ca preţurile să mai coboare. Apartamentele vechi nu se vor mai vinde la valorile de la sfârşitul anului trecut. E foarte greu de crezut că ele vor mai creşte într-un viitor previzibil. Deja sunt scăderi de 15%-20%, iar tendinţa se păstrează", descrie situaţia Ruxandra Cleciu, preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI).

Ca atare, după ce la începutul anului proprietarii de apartamente vechi solicitau 1.875 de euro/mp (în medie), în octombrie, preţul pe metrul pătrat era de 1.567 de euro, iar o estimare bazată pe trendurile ultimelor trei luni indică, pentru decembrie, un preţ pe metrul pătrat de 1.421 de euro. Situaţia afectează în egală măsură şi provincia, şi Capitala.

Cine se învârte în cercul vicios

Dincolo de scăderea de încă 15% a preţurilor prognozată de Ruxandra Cleciu pentru 2009, există riscul ca şi simplii cumpărători să intre în imposibilitate de plată şi să-şi piardă locuinţele cumpărate, care vor intra în posesia băncilor finanţatoare. La rândul lor, acestea riscă să piardă bani pe fondul scăderii accentuate a valorii de piaţă a proprietăţilor.

CONTEXT Reticenţa potenţialilor cumpărători, peste care s-au suprapus efectele crizei globale, a provocat, în acest an, o scădere de 20% a preţurilor locuinţelor vechi. La anul se aşteaptă o nouă ieftinire, de cel puţin 15%.

Segmentul apartamentelor vechi a fost, întotdeauna, liderul pieţei rezidenţiale. În acest context, în doar câţiva ani, cererea ridicată, rapacitatea proprietarilor, a agenţiilor imobiliare, a băncilor şi notarilor, au determinat creşterea preţurilor acestora până la niveluri incredibile. Dar tendinţa s-a inversat brusc în acest an, când, pe fondul restricţionării accesului la credite, cumpărătorii au intrat în grevă, iar preţurile au început să scadă. Evident că în toată această ecuaţie, nu poate fi ignorat efectul emoţional şi concret al crizei financiare, care s-a tradus printr-o lipsă de lichidităţi şi exacerbarea prudenţei instituţiilor de creditare. Rezultatul? Pretenţiile proprietarilor au scăzut cu circa 5.000 de euro lunar, preţurile din piaţă ajungând, în prezent, la nivelul celor de la începutul anului trecut. „Pe piaţă sunt extrem de puţine tranzacţii acum şi e firesc ca preţurile să mai coboare. Apartamentele vechi nu se vor mai vinde la preţurile de la sfârşitul anului trecut. E foarte greu de crezut că ele vor mai creşte într-un viitor previzibil. Deja sunt scăderi de 15%-20%, iar tendinţa se păstrează", spune Ruxandra Cleciu, preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI).

Potrivit unei analize a Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), numărul de tranzacţii imobiliare realizate în luna august a acestui an a scăzut, în Capitală, cu circa 2.000 (de la 25.959 în august 2007 la 22.796 anul acesta). În completarea datelor ANCPI vine şi valoarea indicelui BREI V (media preţurilor cerute pentru apartamente vechi) realizat de Colliers Internaţional, care a relevat, începând cu luna iulie a acestui an, o scădere cu minimum 5% a preţurilor locuinţelor din imobilele vechi. Astfel, după ce la începutul anului proprietarii de apartamente vechi solicitau 1.875 de euro/mp (în medie), în octombrie preţul pe metrul pătrat era de 1.567 de euro.

 

Sursa

27 November 2008