Mai mult decât imobiliare!!!!!!
 

Cu ce ajută scutirea de impozit la Prima Casă

Publicat: | Sursa: Romania Libera | Numar afişări: 2480
Propunerea legislativă care prevede scutirea de la plata impozitelor a persoanelor fizice care accesează programul Prima Casă este „o măsură tardivă, cu iz electoral”, spun experţii imobiliari.
 
sursa: romanialibera.roUn grup de senatori şi deputaţi au propus modificarea Codului Fiscal astfel încât, persoanele fizice care au achiziţionat o locuinţă prin Programul „Prima Casă" să fie scutite de la plata impozitului pe clădiri pe o perioada de 10 ani. Propunerea legislativă a fost adoptată tacit de Senat, fără să fie dezbătută şi votată în plen.
 
În expunerea de motive, iniţiatorii motivau o astfel de decizie prin faptul că măsuri similare sunt aplicate în ţări europene precum Franţa Belgia şi Marea Britanie.
 
„Impactul financiar asupra bugetelor locale nu este semnificativ, dar pe termen mediu şi lung această măsură va avea chiar un impact pozitiv, prin încurajarea familiilor în achiziţionarea de noi locuinţe. Din studiul legislaţiei europene a rezultat faptul că sunt stipulate măsuri prin care persoanele care achiziţionează o primă locuinţă sunt scutite de la plata impozitului pe clădiri, pe o perioadă de timp (legislaţia Franţei, Belgiei, a Marii Britanii)", menţionează parlamentarii în expunerea de motive.

55.000 de credite în trei ani

Până în luna februarie a acestui an, au fost cumpărate prin programul guvernamental „Prima Casă", aproximativ 55.000 de locuinţe. Şi cum programul a demarat în a doua jumătate a anului 2009, înseamnă că în medie au fost acordate anual 18.000 de credite pentru cumpărarea de locuinţe.

La un nivel mediu al impozitului de 1.500 lei/an/apartament, rezultă că pe ansamblul întregii ţări, impactul asupra bugetelor locale, prin neachitarea impozitului ar fi de aproape 27 milioane lei.

Ce spun însă iniţiatorii legii? Mircia Giurgiu, deputat independent susţine că propunerea a fost iniţiată în urmă ci câteva luni şi nu a existat niciun substrat electoral.

„Am 300 de propuneri de proiecte legislative şi nu-mi aduc aminte exact când am promovat iniţiativa pentru Prima Casă. Sunt probabil 2-3 luni în urmă. Ne-am gândit doar că cei care achiziţionează apartamente prin acest program sunt mulţi tineri, foarte mulţi bugetari şi orice sumă pe care tinerii ar putea să o economisească este binevenită.

Proiectul urmează să intre în dezbatere la comisii, apoi în Plen. Cel mai probabil, prin septembrie, legea ar putea fi adoptată", susţine deputatul Mircia Giurgiu.

Când se termină Prima Casă?

Experţii imobiliari spun însă că măsura scutirii de impozit pentru Prima Casă este una tardivă în condiţiile în care plafonul alocat pentru acest an s-ar putea epuiza până în toamnă şi, mai mult, aceasta ar putea fi ultima ediţie a programului cu garanţii guvernamentale pentru cumpărarea e case.

Măsura creează discriminare şi produce turbulenţe prin noi excepţii la Codul Fiscal, a declarat economistul Radu Zilişteanu.

„Statul ar fi trebuit să acorde alte facilităţi şi nu să aplice iarăşi excepţii la Codul Fiscal. Scutirea de impozit pe zece ani pentru casele cumpărate prin Prima Casă este măsură tardivă, politică şi cu iz electoral. Din punct de vedere fiscal creează distorsiuni şi în general, nu ar mai trebui date excepţii peste excepţi la Codul Fiscal ci ar trebui acordate alte tipuri de facilităţi", a mai menţionat Radu Zilişteanu.

 

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail
B1TV - PRIMA CASA 4
Get Adobe Flash Player to be able to see this content
19089-2.jpg
B1TV - Prima Casa 4
10463-60410397-2.jpg
Programul "Prima casa", deblocat? Asteptati, ne transmit bancherii!
10432-new.jpg
Dezvoltatorii vor si nu vor Prima Casa 2
10279-64651.jpg
Blocaj în programul Prima Casă
9970-agentii.jpg
Agentii imobiliari spera ca programul Prima casa sa dezghete piata
9964-tvr.jpg
Prima Casă 2 dinamizează piaţa terenurilor
9772-mai_greu_de_luat.jpg
Mai greu de luat
9434-60400644-2.jpg
Creste la 80.000 de euro plafonul la Prima Casa, crestem si noi preturile"
9173-60398655-2.jpg
Guvernul a deblocat "Prima Casa"
6924-60356947-2.jpg
Boc, nemultumit de ritmul de rezolvare al dosarelor pentru Prima Casa
Imobile prima casa
Apartamente de max 70.000 EURO
Sondaj Media
Considerați că 2016 este un an bun pentru achiziția unei proprietăți imobiliare?
Da, cât mai repede posibil, deoarece prețurile au început deja să urce încet.
Da, dar fără grabă. Piața abia se stabilizează, iar prețurile nu au cum să scadă mai mult de atât.
Nu sunt interesat de achiziția unei locuințe în viitorul apropiat.
Nu încă. Voi mai aștepta, cred că prețurile vor mai înregistra ușoare scăderi.
Nu, prețurile încă mai trebuie să scadă mult pentru a se adapta puterii de cumpărare din România.
OFERTE RECOMANDATE
Popesti-Leordeni , SU: 160 mp
Pipera , SC: 500 mp
Bucurestii Noi , SC: 99 mp, 3 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Tranzactii imobiliare de 14 mld. euro in 2008
@IVANA PEDRO: Căutați un împrumut autentic? vă aflați la locul potrivit pentru soluțiile de împrumut de aici! oferim tot felul de împrumuturi [...]
Tranzactii imobiliare de 14 mld. euro in 2008
@Mitu Maria: Salutări Toată lumea, Sunt aici pentru a împărtăși comentariile care vor fi minunate pentru cei care au nevoie de un împrumut. [...]
Tranzactii imobiliare de 14 mld. euro in 2008
@Tatiana Roșca: Salut, Numele meu este doamna Tatiana Mihail Roșca din Pitești, vreau să informez publicul larg despre o organizație creștină [...]
Casa de 13.500 de euro
@ELENA BURLACU: Bună ziua tuturor. Sunt aici pentru a împărtăși comentariile care vor fi minunate pentru cei care au nevoie de un împrumut. [...]
Casa de 13.500 de euro
@ELENA BURLACU: Bună ziua tuturor. Sunt aici pentru a împărtăși comentariile care vor fi minunate pentru cei care au nevoie de un împrumut. [...]
Cele mai citite stiri

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video