Pentru piaţa imobiliară locală anul 2012 a început cu veşti bune în ceea ce priveşte atât achiziţiile şi închirierile, cât şi demararea unor proiecte noi, evenimente care dau investitorilor în real estate speranţe că declinul pieţei s-a oprit. Ziarul Financiar a făcut o sinteză a principalelor noutăţi imobiliare din ultimele luni, care au ignorat îngheţul de afară, protestele din Piaţa Universităţii şi chiar schimbarea liniilor de la Palatul Victoria.

23399-city-business-center-timisoara.jpgOVIDIU ŞANDOR A VÂNDUT CITY BUSINESS CENTER DIN TIMIŞOARA

Ştirea imobiliară a începutului de an poate fi considerată vânzarea proiectului de birouri City Business Center din Timişoara, dezvoltat de omul de afaceri Ovidiu Şandor şi cumpărat de sud-africanii de la NEPI.

Cele trei clădiri finalizate în cadrul proiectului, având o suprafaţă închiriabilă de 27.000 mp, au costat 45 de milioane de euro, iar sud-africanii şi-au asumat şi achiziţia ultimelor două imobile, aflate în dezvoltare, care ar putea duce valoarea cumulată a tranzacţiei la circa 80 mil. euro.

A ÎNCEPUT CONSTRUCŢIA MALLULUI PROMENADA DIN FLOREASCA

Austriecii de la Raiffeisen Evolution au început în primele săptămâni ale anului lucrările la mallul Promenada de pe calea Floreasca din Bucureşti, proiect ce a fost finanţat printr-un credit de aproape 100 de milioane de euro obţinut de la Raiffeisen Viena.

Mallul va avea o suprafaţă închiriabilă de 35.000 de metri pătraţi şi ar trebui finalizat până la sfârşitul anului viitor, urmând să deservească o zonă în care lucrează circa 20.000 dintre cel mai bine plătiţi angajaţi din Bucureşti.

AFI A GÃSIT FINANŢARE PENTRU O CLÃDIRE DE BIROURI

Compania israeliană AFI Europe, proprietarul proiectului AFI Palace Cotroceni din Bucureşti, a obţinut de la UniCredit Austria un împrumut de 13,4 milioane de euro pentru dezvoltarea primei clădiri de birouri a proiectului AFI Business Park Cotroceni, situat în imediata apropiere a mallului.

AFI a început lucrările de anul trecut, a realizat o bună parte din structura de rezistenţă, iar până în luna august ar trebui finalizată clădirea cu o suprafaţă închiriabilă de 11.000 de metri pătraţi.

AUCHAN A CUMPÃRAT DOUÃ TERENURI ÎN BUCUREŞTI

Grupul francez Auchan a confirmat la începutul anului achiziţia a două terenuri din cartierele Giuleşti şi Ghencea din Bucureşti, pe care alături de divizia imobiliară Immochan vor fi dezvoltate două proiecte cu hipermarket şi galerii comerciale.

Prin investiţiile în terenuri de circa 20 mil. euro francezii au reconfirmat astfel interesul asupra pieţei locale.

Potrivit reprezentanţilor Auchan, proiectul din Giuleşti ar putea fi realizat până la finalul acestui an, structura vechii hale de la Grantmetal urmând a fi păstrată.

PLATFORMA VULCAN, VÂNDUTÃ PENTRU 23 MIL.

Omul de afaceri canadian Michael Topolinski a anunţat achiziţia pentru 23 mil. euro a platformei Vulcan de 7,7 hectare din sudul Capitalei, pe care intenţionează să dezvolte un parc comercial cu o suprafaţă de 35.000 de metri pătraţi. Proiectul din sudul Capitalei, denumit Benevo Retail Park, prevede o investiţie de 60 de milioane de euro care ar trebui finalizată în 2013.

REAL A RELUAT EXPANSIUNEA: MERGE ÎN AFI PALACE B.NOI

Reţeaua germană de hipermarketuri Real, care nu a mai deschis pe piaţa locală niciun magazin din 2010, a anunţat un prim proiect de extindere prin semnarea unui contract de închiriere a unui spaţiu în centrul comercial AFI Palace B.NOI, care va fi dezvoltat pe platforma Laromet din Bucureşti.

Real ar urma să ocupe un spaţiu de 12.000 de metri pătraţi în proiectul a cărui suprafaţă închiriabilă se va ridica la 30.000 mp şi lângă care este prevăzută şi dezvoltarea unui magazin de bricolaj.

NEPI ŞI CARREFOUR FAC UN MALL ÎN PLOIEŞTI

Carrefour Property şi NEPI au anunţat recent începerea lucrărilor la mallul Ploieşti Shopping City de la ieşirea din oraş spre Braşov, care ar putea fi livrat în luna noiembrie a acestui an. Mallul va fi "lipit" de hipermarketul Carrefour şi de galeria comercială existentă, va duce suprafaţa închiriabilă a proiectului la 55.000 mp şi a atras deja printre chiriaşi Cinema City, Inditex, Altex sau Orsay.

URDÃREANU ARE CLIENT PENTRU SEDIUL UTI

Omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, care controlează grupul UTI, negociază cu fondul elen de investiţii Zeus Capital vânzarea clădirii de birouri UTI Headquarters din centrul Capitalei, în care se află şi sediul companiei. Clădirea de pe strada Vasile Lascăr are o suprafaţă închiriabilă de 8.000 mp şi chiriaşi precum Banca Mondială, Banca Europeană de Investiţii, Uniunea Europeană sau Bulboacă & Asociaţii, iar valoarea tranzacţiei ar putea depăşi 20 mil. euro.

MEGA MALL A LUAT PUZ ŞI 20% DIN CHIRIAŞI

Austriecii de la Real4You au anunţat în ianuarie obţinerea planului urbanistic zonal (PUZ) pentru realizarea centrului comercial Mega Mall din cartierul bucureştean Pantelimon, a cărui construcţie va începe în a doua jumătate a acestui an.

Proiectul situat lângă Arena Naţională va avea o suprafaţă închiriabilă de 70.000 de metri pătraţi şi va avea ca principală ancoră un hipermarket Carrefour, 20% din spaţii fiind preînchiriate.

SE REIAU LUCRÃRILE LA DÂMBOVIŢA CENTER

Reprezentanţii companiei imobiliare Plaza Centers au declarat la începutul anului că ar putea începe în următoarele luni construirea unei clădiri de birouri de 50.000 de metri pătraţi pe platforma Casei Radio din Bucureşti, proiect blocat de circa trei ani.

Israelienii au pus în plan secund mallul care ar trebui dezvoltat pe structura de beton existentă şi consideră că vor avea mai degrabă piaţă pentru un proiect de birouri.

 

Sursa

13 February 2012