Înainte de a contracta un credit este bine să vă uitaţi cu mare atenţie la câteva elemente esenţiale, altfel riscaţi să nu faceţi cea mai bună alegere, iar acest lucru se va simţi la buzunar. Aşadar, analizaţi bine nivelul dobânzii anuale efective care include dobânda, taxele şi comisioanele băncii, tipul dobânzii (fixă sau variabilă), moneda în care vă împrumutaţi, dar şi alte elemente pe care IMOPEDIA.ro le prezintă pe larg în acest material.

28993-fhaeasymoney.jpgMoneda

Băncile din România oferă credite în diferite monede (Euro, RON, USD sau CHF), dar BNR îi sfătuieşte pe români să contracteze credite în moneda în care sunt plătiţi, astfel nu vor fi afectaţi de fluctuaţiile de schimb valutar.

„Moneda în care se acordă creditul este importantă, însă există şi alte condiţii ce pot influenţa puternic caracteristicile împrumutului. Spre exemplu, una dintre acestea este evoluţia în timp a indicelui de referinţă pentru moneda în care ai împrumutat, indice de care este legată variaţia dobânzii”, notează specialiştii Verida Credit.

Dobânda creditului - fixă sau variabilă?

Dobânda este o componentă esenţială în costul final al creditului. Pentru a putea alege cea mai bună ofertă, specialiştii financiari vă recomandă să comparaţi nivelul dobânzilor în cazul mai multor bănci.

„Rugaţi consilierii bancari să vă facă simulări şi nu vă lăsaţi amăgiţi de promoţii - nu întotdeauna costul final este mai mic decât în cazul unei oferte obişnuite”, spun reprezentanţii BCR.

Creditele cu dobândă variabilă au în prezent rate mai mici, dar asta nu înseamnă că lucrurile vor sta aşa pe toată perioada derulării creditului. Este indicat să discutaţi cu un specialist care să vă indice cum ar arăta un grafic de rambursare ca urmare a majorării ratei dobânzii, ţinând cont că indicii monetari de referinţă în cazul creditelor în valută au atins minime istorice în ultima perioadă.

„Dobânzile fixe sunt de regulă mai mari decât cele variabile şi o analiză comparativă doar în funcţie de valorile lor nu este realistă şi corectă. Avantajul acestor credite este faptul că încă de la început clientul ştie că rata lunară nu se va modifica până la finele contractului şi va fi ferit de surprize”, specifică specialiştii Verida Credit.

Costul creditului

Cereţi informaţii legate de costurile creditului şi fiţi atenţi dacă nu cumva există şi alte costuri adiţionale care uneori pot fi substanţiale. Verificaţi întotdeauna valoarea Dobânzii Anuale Efective (DAE) pentru a putea compara obiectiv mai multe credite deoarece există o serie de factori, în afară de dobândă, care influenţează costul total al unui împrumut bancar. Mai trebuie să ştiţi şi la cât timp se actualizează dobânda în cazul creditelor cu dobândă variabilă (trei luni, şase luni, un an).

Perioada de creditare

Cu cât perioada de creditare este mai mare, cu atât rata lunară este mai mică.  Dar ţineţi cont că, la final, costul total al creditului va fi mai mare.

Suma maximă pe care o puteţi obţine

Aceasta se calculează în funcţie de veniturile pe care le puteţi demonstra lunar, dar şi în funcţie de anumite caracteristici ale produselor de creditare. Astfel, comparând condiţiile de creditare identice, puteţi alege banca de la care împrumutaţi cea mai mare sumă, în funcţie de veniturile dumneavoastră.

CITEȘTE ȘI: Chilipirurile imobiliare, la îndemâna oricui. Locuinţe executate silit, scoase la vânzare la preţul unei maşini


15 January 2013