O vilă de referinţă din Manhattan (New York, SUA) a fost vândută zilele trecute cu suma impresionantă de 42 de milioane de dolari. Casa se află pe 5th Avenue şi a fost proiectată de renumitul arhitect Stanford White, pentru magnatul căilor ferate - Henry H. Cook.

25454-4.jpgCumpărătorul a rămas anonim, însă presa britanică relatează că acesta a reuşit să obţină un preţ cu 7 milioane de dolari mai mic decât cel solicitat iniţial de proprietar.

Cea mai mare parte a construcţiei a rămas neschimbată în cei peste 100 de ani de când a fost ridicată vila. Printre elementele de decor păstrate întocmai se numără detaliile de pe tavane, podelele şi şemineele.

Clădirea are şapte etaje şi o suprafaţă de 15.225 de metri pătraţi, care includ o bibliotecă imensă, mai multe dormitoare tip apartament, o pivniţă, galerii, dar şi o aripă destinată exlusiv servitorilor. De asemenea, terasa oferă o privelişte uimitoare către Central Park.

Casa a fost ridicată sub îndrumarea arhitectului Stanford White, în 1907. Acesta este cel care a redecorat Casa Albă la începutul secolului trecut şi cel care a proiectat Biblioteca Publică din Boston.

Arhitectul, cunoscut pentru aventurile sale amoroase, a murit împuşcat de către soţul uneia dintre amantele sale, actriţa Evelyn Nesbit.

 

Sursa

26 June 2012