Dezvoltatorii de centre comerciale continuă in­ves­tiţiile în Bucureşti, iar în ultima lună pe trei şantiere din oraş, unde sunt derulate investiţii cumulate de circa 150 de milioane de euro, s-a lucrat in­tens. În acelaşi timp, un alt patrulea mall la care a fost anunţată începerea con­strucţiei este deocamdată "îngheţat", potrivit unei monitorizări a ZF.

24414-promenada.jpgLa jumătatea lunii martie, când zăpada din Capitală încă nu se topise complet, erau câteva zeci de muncitori atât pe şantierul mallului Promenada din nordul oraşului, programat pentru 2013, cât şi la proiectele Cora Alexan­driei şi Kaufland Mihai Bravu, care ar trebui finalizate spre sfârşitul acestui an.

În schimb, pe terenul de lângă parcul Titan, unde ar trebui realizat mallul ParkLake Plaza, era doar un excavator al firmei Apolodor, dar şi acesta era "tras pe dreapta", fără a desfăşura niciun fel de manevre.

Săptămâna trecută, la o lună dis­tanţă, pe primele trei şantiere sem­nele de progres sunt evidente, în timp ce la ParkLake, proiect dezvoltat de un grup de investitori din Irlanda, a dispărut atât zăpada, cât şi acel excavator fără activitate.

Grupul Caelum a anunţat în toamna anului trecut că a început lucrările la ParkLake, o investiţie de 250 de milioane de euro, dar la şase luni dis­tanţă cu "ochiul liber" nu se observă vreo evoluţie pe şantier. Cu toate aces­tea, reprezentanţii investitorului susţin că "rămâne în grafic" termenul anunţat pentru finalizarea lucrărilor de constrcţii, şi anume trimestrul patru 2013.

"Suntem în negocieri pentru desemnarea contractorului general. De îndată ce acesta va fi numit, vom reveni cu un anunţ oficial", spun reprezentanţii Caelum.

Ei explică inactivitatea de pe şantier prin rezultatele obţinute în urma lucrărilor de testare a piloţilor, în urma cărora s-a constatat că solul de sub viitorul mall are o calitate superioară celei anticipate iniţial, motiv pentru care s-a recurs la "optimizarea lucrărilor de fundaţie a clădirii, atât din punct de vedere financiar, cât şi din motive legate de durata de construcţie".

Unde sunt muncitori?

Lângă autogara Rahova, unde francezii de la Cora îşi construiesc un al patrulea hipermarket în Bucureşti, prin intermediul firmei Albro Estate, două macarale de mici dimensiuni ridicaseră până săptămâna trecută circa 20 de stâlpi ai viitoarei structuri, iar be­tonie­rele Holcim intrau şi ieşeau constant pe poarta şantierului. La jumătatea lunii martie nu era ridicat niciun stâlp, aceştia fiind aduşi în TIR-uri, gata turnaţi.

Termenul anunţat pentru finalizarea acestui proiect, şi anume sfârşitul acestui an, pare destul de ambiţios. Cu toate acestea, clădirile de acest gen au o arhitectură simplă, astfel că cel puţin hipermarketul ar putea fi livrat în următoarele şapte-opt luni. Constructorul proiectului este firma Con-A din Sibiu.

Nemţii de la Kaufland lucrează de asemenea la al patrulea hipermarket al companiei din Bucureşti, la intersecţia străzii Răcari cu şoseaua Mihai Bravu, unde o bună parte din structură a fost deja finalizată, iar săptămâna trecută începuse montarea acoperişului.

Kaufland îşi construieşte la Mihai Bravu atât un magazin propriu, cât şi o galerie comercială care a fost deja închiriată de dezvoltatorul InterCora către Domo, Deichmann, Takko sau KFC.

Muncitorii de pe şantier se arată de asemenea încrezători că vor finaliza construcţia până la sfârşitul acestui an, în condiţiile în care autorizaţia de construire emisă este valabilă până la jumătatea lunii noiembrie.

Promenada a luat viteză

Cel mai important şantier de centru comercial în lucru din Bucureşti este cel al proiectului Promenada din Floreasca, unde la o distanţă de o lună progresele sunt importante. Dacă la jumătatea lunii martie pe şantier nu era săpată integral nici măcar groapa pentru fundaţie, o lună mai târziu radierul este turnat, iar muncitorii de la Strabag lucrează la primul etaj al parcării subterane.

Acest mall are programată fina­li­zarea pentru toamna anului viitor. Cu toate acestea, austriecii de la Raiffeisen Evolution, dezvoltatorul proiectului, au închiriat deja aproape 70% din suprafaţa închiriabilă a proiectului de 36.000 de metri pătraţi.

Printre viitorii chiriaşi ai proiectului se numără Billa, Zara, H&M, C&A, Flanco sau Pure Fitness, care vor încerca să atragă pe lista de clienţi angajaţii companiilor cu sedii în zona Barbu Văcărescu - Floreasca, noul "hub" al pieţei de birouri din Bucureşti.

Investiţia în acest proiect depăşeşte 100 de milioane de euro, iar banca austriacă Raiffeisen a aprobat în ultimele luni un credit pentru a finanţa construirea acestui mall.

Ce ar mai putea începe

Cel mai important mall din Bucureşti la care lucrările ar trebui să înceapă anul acesta este proiectul Mega Mall din Pantelimon, de lângă stadionul Arena Naţională, ai cărui dezvoltatori au anunţat pentru toamna acestui an demararea construcţiei.

Pe de altă parte, reprezentanţii Auchan spuneau că în această săptămână vor începe lucrările la Auchan City Giuleşti, proiect mai mic, ce ar trebui finalizat până la sfârşitul acestui an, în timp ce alte malluri ar putea fi demarate în Bucureştii Noi (Victoria City şi AFI Palace B.NOI) sau Colentina (pe platforma Helitube).

 

Sursa

19 April 2012