Prin investiţii în infrastructură şi sprijinirea companiilor mici şi mari!

Susţinerea mediului privat prin sprijinirea companiilor, investiţiile în infrastructură şi educaţie şi sprijinirea persoanelor defavorizate. Acestea sunt soluţiile pe care românii le consideră numai bune pentru ieşirea din criză a Uniunii Europene.

Astfel, cei mai mulţi dintre conaţionalii noştri agrează susţinerea mediului privat prin sprijinirea companiilor (mici 31% şi mari 22%), aproape la fel de mulţi  cred că e timpul pentru investiţii în infrastructură (29%) şi educaţie (26%), în timp ce mai puţin de o cincime optează pentru sprijinirea persoanelor defavorizate.

sursa:zf.ro

Potrivit raportului naţional EB72, în noiembrie anul trecut, procentul românilor care credeau că economia naţională merge mai puţin bine decât media înregistrată în statele membre UE a crescut cu 13%, de la 75% în iunie, la 88% la finalul anului.

De asemenea, a crescut procentul respondenţilor care apreciază că situaţia locurilor de muncă în România este mai puţin bună decât în celelalte state membre, de la 78% la 88%.

Pesimismul românilor vizavi de situaţia internă a crescut în 2009, de la 23 la 29% în privinţa aşteptărilor privind viaţa în general, de la 41 la 45% privind situaţia economică internă, de la 26 la 31% pentru situaţia financiară a gospodăriei, de la 44 la 53% pentru situaţia locurilor de muncă din ţară şi de la 15 la 21% în privinţa propriului loc de muncă. În schimb, se pare că românii speră că 2010 va fi un an mai bun decât precedentul.

Ceea ce nu ar fi greu deloc, în condiţiile în care mai puţin de jumătate dintre români (47%) sunt mulţumiţi cu viaţa pe care o duc în prezent, în timp ce media europeană este de 78%.

Cât despre aşteptările referitoare la evoluţia vieţii lor în general în următoarele 12 luni, 22% dintre români cred că vor trăi mai bine, 29% cred că vor trăi mai prost, 43% cred că vor trăi la fel, iar 6% nu ştiu. La nivelul Uniunii Europene, procentul optimiştilor în privinţa evoluţiei propriei vieţi este de 26%, iar cel al pesimiştilor de 15%.

 

 

26 January 2010