Cum crestem valoarea apartamentului cu 10%


Evenimentul Zilei - 19.07.2006
 

Firmele se intreaba cine va distribui asigurarea obligatorie a locuintei in satele mici.

Politele pentru asigurarea obligatorie a caselor ar putea fi comercializate in sate si catune de agentii societatilor de asigurari. In acest mod este comercializata si polita RCA.

 Postasii ar putea fi solutia pentru localitatile foarte mici, avand in vedere ca prin natura meseriei lor ajung in orice catun. In acelasi timp, reprezentantii unor societati de asigurari sustin ca forma finala a ordonantei ar putea prevedea ca politele sa fie platite odata cu impozitele, asa cum se facea inainte de ‘89.

Plata integrala, la venituri de peste 550 de lei

Asigurarea obligatorie va putea fi platita in doua rate numai de proprietarii care demonstreaza ca au venituri mai mici de 550 de lei noi, echivalentul a 5.500.000 lei vechi. In cazul asigurarilor facultative primele pot fi achitate in doua rate.

Primele de asigurare vor fi de 10 euro pentru cladirile cu pereti exteriori din lemn, piatra, caramida nearsa, respectiv de 20 de euro pentru imobilele cu structuri din beton armat sau cu pereti din caramida arsa.

Pentru prima categorie de locuinte proprietarii urmeaza sa fie despagubiti cu circa 10.000 de euro, iar cei din a doua categorie cu 20.000 de euro in cazul in care isi pierd casa in urma unui cutremur, a unei inundatii sau a unei alunecari de teren.

 Daca nu se asigura, proprietarii vor fi sanctionati cu amenzi intre 100 si 500 de lei noi. In 2007, politele trebuie achizitionate pana la finele lunii martie. In anii urmatori, proprietarii trebuie sa cumpere o noua polita cu 45 de zile inainte de a expira perioada de timp pentru care cladirea lor este asigurata.

Primele de asigurare pot fi marite

Pretul politelor pentru asigurarea obligatorie a locuintelor urmeaza sa fie modificate periodic, in functie de mai multi factori, potrivit formei actuale a proiectului de ordonanta.

 Primele de asigurare vor depinde de evolutia preturilor pe piata imobiliara, de evolutia structurii imobiliare, dar si de rata inflatiei, chiar daca valoarea primelor este stabilita in euro. In plus, in cazul in care vor avea loc inundatii, alunecari de teren sau un cutremur, iar reasiguratorii internationali vor cere prime mai mari, acestea se vor reflecta in pretul politelor.

Inca o runda de negocieri

Societatile de asigurare si reprezentantii autoritatilor urmeaza sa negocieze in perioada urmatoare forma finala a proiectului de ordonanta.

Aceasta ar trebui finalizata pana la mijlocul lunii august, potrivit reprezentantilor autoritatilor. Oficialii companiilor de asigurari sunt insa sceptici in privinta respectarii termenului, afirmand ca sunt foarte multe detalii care trebuie puse la punct.

 Cele mai importante sunt cele referitoare la functionarea Companiei de Reasigurare Impotriva Dezastrelor, cea care urmeaza sa reasigure pe pietele internationale riscurile preluate de asiguratorii autohtoni. Infiintarea acesteia si structura actionariatului sunt cateva puncte pe lista de discutii.

Pagubele, constatate cu greutate

In afara de nemultumirile asiguratorilor, proiectul de ordonanta le-a atras si pe cele ale brokerilor de asigurari, ei apreciind ca aprobarea actualului proiect ar deteriora imaginea societatilor de profil.

 „Ca reprezentanti ai intereselor clientilor, ne gandim cu ingrijorare ca, in caz de dezastru natural, elaborarea si lichidarea dosarelor de dauna ale detinatorilor de polite de asigurare obligatorie a locuintei va dura foarte mult, din cauza numarului mic al inspectorilor de dauna, combinat cu numarul mare al dosarelor de rezolvat”, a declarat presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari, Bogdan Andriescu.


Consuela Stegarescu
Evenimentul Zilei
 

19 July 2006