Când piaţa imobiliară era în plin boom, mulţi locuitori din New York au început, în grabă, să îşi modifice locuinţele, fie prin împrumuturi, fie cu bani lichizi. Acum, când vânzările sunt sub presiune, iar închirierile sunt tot mai avantajoase, oamenii caută noi modalităţi pentru a obţine bani din locuinţele lor, în care au investit extrem de mult, excluzând vânzarea. Astfel, oamenii închiriază apartamentele lor spaţioase şi casele lor impunătoare, cerând chirii foarte mari şi preferă să se mute în apartamente mai ieftine şi mai modeste.

22174-amenajare-americana1.jpgProprietarii au lăsat la o parte anxietatea legată de mutatea din casa lor şi privind potenţialele pagube făcute de chiriaşi. Acum, ei se uită mai mult la profiturile considerabile pe care aceste locuinţe le aduc.

"Oamenii sunt dispuşi să plătească chirii astronomice, în special pentru locuinţele elegante din New York", spune Gary Malin, preşedintele agenţiei imobilare Citi Habitats.

Cererea pentru închirierea locuinţelor de lux este mare

El a explicat că există o cerere destul de mare pentru închirierea de locuinţe de lux. Un om de afaceri a preferat să se mute cu familia lui dintr-un apartament foarte mare din cartierul SoHo, într-un apartament cu două dormitoare în West Village pentru a putea să aloce mai mulţi bani pentru afacerea sa. "Aceste locuri permit oamenilor să îşi închirieze apartamentul de vis din New York", a mai spus Malin, adăugând că aceste locuinţe chiar te fac să te simţi ca acasă.

Acum şapte ani, Michael şi Christine Belotz au cumpărat o locuinţă de 278 metri pătraţi în cartierul SoHo, un apartament cu trei camere, cu o bibliotecă, un dormitor matrimonial, cu ferestre supradimensionate şi cu pardosea de arţar.

"Ne-am gândit că vom locui aici pentru totdeauna", spune Michael Belotz, care are 49 de ani şi care lucra ca director de cercetare pentru un fond de hedging. Dar, în urmă cu câteva săptămâni, cuplul a scos la închiriat apartamentul lor cu 12.500 dolari pe lună şi s-au mutat într-o locuinţă de 93 de metri pătraţi, în cartierul West Village, pentru care plăteşte o chirie de 4.200 dolari. "Spaţiul este mai mic, dar diferenţa de bani este mare. Banii pe care îi luăm în plus reprezintă exact rata pentru vechiul apartament, care este de 8.000 de dolari pe lună, plus chiria pentru apartamentul din cartierul West Village", a explicat acesta.

Dacă va obţine chiria pe care o cere, Michael Belotz, care a fost concediat în urmă cu doi ani, va putea să îşi împlinească un vis - să îşi deschidă propria sa firmă de management al investiţiilor.

Profitul este tentant

Profitul mare care poate rezulta dintr-o asemenea afacere tentează mulţi locuitori ai New York-ului. Uneori proprietarii au preferat să se mute în locuinţe subînchiriate sau au preferat să subînchirieze o parte din locuinţele lor, ceea ce nu este legal.

"Cunosc câţiva oameni care au făcut acest lucru", spune Sharon Barnes, un fost membru din Consiliul Society for Clinton Hill, o comunitate din Brooklyn. "Oamenii au cumpărat locuinţe când preţurile erau foarte mari şi nu au realizat că sunt exact în mijlocul unei bule speculative, iar după ce valoarea bunurilor imobiliare a început să scadă au întâmpinat probleme cu ipoteca şi cu taxele care trebuiau plătite. Nu voiau să renunţe la case pentru că au investit mult în ele şi se obişnuiseră cu noile locuinţe, însă aveau probleme financiare. Prin urmare, închirierea acestor locuinţe şi mutarea în nişte spaţii mai mici au devenit soluţii alternative pentru a proteja investiţiile lor", a explicat acesta. În Manhattan, Robert Curtis, avocat, cere 35.000 de dolari pe lună pentru a închiria locuinţa sa. Construită în anul 1830, casa are 418 metri pătraţi, un birou complet echipat.

Majoritatea pereţilor sunt din cărămidă, iar casa are 16 ferestre mari. De asemenea, locuinţa are o sală de gimnastică, un pian, 1.000 de cărţi, o colecţie de artă. Este echipată cu orice, de la lenjerie de pat până la pahare din cristal. Robert Curtis, care are 68 de ani, locuieşte aici cu pisica sa, însă vrea ca anul viitor să se mute la ferma sa. Decizia de a se muta este motivată prin argumente financiare, practice, dar şi morale.

"Pe de o parte, mi se pare greşit din punct de vedere moral să locuiesc singur, cu o pisică, într-o asemenea casă şi să am şi o fermă", spune el, adăugând faptul că ştie mulţi oameni care au probleme financiare mari ce îl îngrijorează. "Haideţi să calculăm. Pentru această casă din Manhattan trebuie să plătesc întreţinerea, taxe, utilităţile, asigurarea şi bineînţeles ipoteca. De asemenea, mai am şi cheltuielile legate de casa de la fermă. Se adună", a încheiat el.


Sursa

23 November 2011