În urmă cu un an, capital.ro scria în exclusivitate despre Gheorghe Seran, românul care şi-a făcut agenţie imobiliară în Dubai, patria locuinţelor de lux. De atunci şi până acum, lucrurile s-au mai schimbat pe piaţa imobiliară din Dubai, ne spune Gheorghe Seran, într-un nou interviu capital.ro.

16777-0-56568-i_19_6013a0bfa1.jpgChiar daca preţurile imobilelor s-au stabilizat de ceva timp, sunt încă sub pericolul de a mai scădea, deoarece preţul chiriilor este încă în scădere, iar în cursul anului trecut au scăzut cu aproximativ 10%-15% şi se preconizează o scădere cu încă 10% în cursul acestui an. Sunt însă cladiri, de exemplu "The Address Down Town" în care în decursul anului trecut chiriile au crescut cu până la 35%, spune imobiliarul român.

Mica bulă imobiliară din cea mai înaltă clădire din lume

Burj Khalifa este o cladire unică în lume şi cu finisaje excepţionale, pentru care fiecare proprietar plăteşte o taxă anuală de întreţinere de aproximativ 100 de euro pe metrul pătrat. Ca o comparaţie, taxa de întreţinere pentru o clădire normala de la acelaşi developer, Emaar, în aceeaşi zonă, este de aproximativ 40 de euro pe metrul pătrat.

Preţul de vânzare pe metrul patrat în acest turn era de aproximativ 15.000 de euro pe metrul pătrat în 2008, însă am întâlnit şi cumpărători care au plătit şi 18.000 de euro pe metrul pătrat în vara lui 2008.

Acum, preţurile din Burj Khalifa au ajuns, în medie, de 5.000 de euro pe metrul patrat.

Cum s-au păcălit băncile arabe

De curând, au început să se achiziţioneze din nou proprietăţi şi prin credite luate de la bancă. Sunt câteva bănci, printre care şi Dubai Islamic Bank, care oferă imprumuturi de pâna lă 90% din valoarea de achiziţie pentru un termen de până la 25 de ani, atât pentru localnici cât şi pentru cetăţenii străini care locuiesc în Emirate şi care îndeplinesc condiţiile cerute.

Una dintre condiţiile impuse de bănci este ca imobilul care urmează să fie achiziţionat să fie 100% finit şi cu titlu de proprietate.

Bineînţeles că înainte de criza globală banii băncilor din Dubai au fost folosiţi îndeosebi de speculanţi, care au profitat de legislatura permisivă pentru a împrumuta mult mai mult decat îşi puteau permite, iar în momentul în care s-au văzut îngropaţi în datorii şi-au cumpărat un bilet dus către ţara de origine, lăsând creditele neperformante în seama băncilor care s-au trezit cu mii de imobile, care în momentul de faţă se tranzacţionează la 30% - 40% din banii împrumutaţi anterior de către bancă.

Din câte ştiu, băncile încă nu au terminat de numărat sutele de milioane de dolari pierdute doar în acest mod, dar faptul că revin pe piaţă după mai mult de doi ani de zile în care nu au acordat împrumuturi decât în condiţii excepţionale, arată faptul că preţurile de astăzi sunt considerate reale.

Un român şi-a cumpărat casă în Dubai de 300.000 de euro

În anul 2010, am avut şi câteva tranzacţii imobiliare, printre care şi un cetăţean român care a achiziţionat, prin firma mea, un apartament cu 3 camere de aproximativ 150 metri pătraţi în Dubai Marina, la aproximativ 200 de metri distanţă de mare, la preţul de 300.000 de euro. Apartamentul a fost închiriat în momentul achiziţiei şi în luna februarie l-am inchiriat din nou pe un an de zile pentru 28.000 de euro.

Proprietarul plăteşte în jur de 5.000 de euro pe an toate taxele de întreţinere, rămânând net cu 23.000 de euro, însemnând aproximativ 8% profit net din investiţie.

Cel mai scump apartament intermediat: aproape un milion de euro

Cel mai scump apartament de anul trecut l-am vandut în decembrie şi este vorba de un apartament cu 3 camere de aproximativ 160 metri pătraţi, complet mobilat în prestigioasa clădire "The Adress Down Town" care funcţionează în regim de Hotel de 5* cu vedere direct la fântâna dansatoare a Dubaiului şi Burj Khalifa pentru suma de 960.000 de euro şi momentan a fost închiriat pentru 65.000 de euro pe an.

Vreau să precizez că preţul original al acestui apartament, plătit de primul cumparator în 2007, a fost de 1,5 milioane de euro.


Sursa

7 March 2011