Cum functioneaza dezvoltarea pe o piata blocata: Proiecte mici in zone centraleProiectele de mici dimensiuni si localizate in zona centrala a Capitalei sunt o polita de asigurare pentru dezvoltatorii imobiliari in perioada crizei financiare. Investitiile usor de sustinut si clientii cu un profil diferit de acela al proiectelor din zone periferice pot fi o solutie pentru a nu ingheta total activitatea unui dezvoltator.

„Strategia Dagesh Group este de a construi proiecte de mici dimensiuni in centrul oraselor, lucru care ne fereste in perioade de criza, cum este cea pe care o traversam, de a ramane cu locuintele nevandute. Proiectele rezidentiale construite in zone periferice si care au sute de apartamente au un risc mare si o expunere ridicata pe credite, in timp ce proiectele centrale sunt mult mai sigure. Concentrarea spre centru este ca o polita de asigurare", a declarat pentru Business Standard Shlomo Abecassis, managerul companiei israeliene Dagesh Group.

Prezenta pe piata din 2003, societatea israeliana a lucrat pana acum la patru proiecte mici, in diferite parteneriate. In prezent, compania are in stadiu de finalizare cladirea de birouri Platinum Center, din zona Sfanta Vineri, si Morilor Residence, din Timpuri Noi. Proiectele au necesitat o investitie totala de circa 38 mil. euro. „Suntem in faza de obtinere a PUZ-ului pentru un proiect care va cuprinde o zona rezidentiala de 34 de locuinte si un hotel de 100 de camere.

E posibil sa incepem constructia proiectului in acest an", a mentionat Abecassis. Proiectul va necesita o investitie de 15-18 mil. euro, iar compania este dispusa sa vina cu surse proprii pentru 50% din valoarea proiectului. Dagesh a cumparat in urma cu un an terenul pe care urmeaza a fi dezvoltat proiectul, in zona strazii Plevnei din Capitala, la un pret de 2.300 de euro/mp.

Luam in considerare vanzarea cladirii de birouri dupa ce o vom inchiria in totalitate si va veni perioada potrivita. Nu vom vinde la un yield mai mare de 7,5-8%", a explicat Abecassis. Platinum Center, la care au fost incheiate lucrarile de structura, este inchiriata in proportie de 50%, chiria medie lunara fiind cuprinsa intre 19 si 24 de euro/mp, in functie de etaj. Societatea nu inchiriaza spatiu companiilor interesate de mai putin de un etaj, in conditiile in care suprafata pe nivel este de 750 mp.

Proiectul Morilor Residence, aflat in stadiu de finisaje, cuprinde 24 de apartamente, dintre care au fost vandute jumatate. Anul acesta, Dagesh a reusit sa vanda trei unitati. Avansul minim cerut de dezvoltator la vanzarea unei locuinte este de 25-30% si nu ofera discounturi mai mari de 10-15%. Pretul mediu pe metru patrat in cadrul acestui ansamblu este de 1.800 de euro.

Sursa

6 March 2009