Vremurile in care dezvoltatorii si consultantii imobiliari vindeau zeci de apartamente prin telefon au trecut.

http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Business/Imobiliare/139476/Cum-isi-vand-pe-timp-de-criza-dezvoltatorii-imobiliari-casele.htmlPentru ca in ultimul an accesul la creditele ipotecare a fost blocat, dezvoltatorii au fost fortati sa aleaga intre inghetarea proiectelor si gasirea unor solutii inteligente pentru a vinde din nou.

Iata care sunt cateva din solutiile pe care dezvoltatorii le folosesc pe timp de criza pentru a-si vinde proiectele, potrivit Wall-Street:

Adaptarea proiectelor la programul "Prima Casa" este una dintre solutiile majore, deoarece programul guvernametal a trasat un nou trend pe piata rezidentiala: apartamente mici si ieftine.

Astfel, dezvoltatorii au renuntat la apartamentele cu preturi de 1.500-2.500 euro/mp si au regandit proiectele in asa fel incat pretul final sa se apropie de pragul de 60.000 euro.

,,Guvernul este cel care a fixat trendul: prin programul Prima Casa, el a indemnat romanii sa cumpere apartamente mici si ieftine.

Acum ne gandim sa transformam locuintele din Garden of Eden in unele mai ieftine, de circa 80.000 euro, pentru a se apropia de cerintele Prima Casa, dar, in acelasi timp, sa nu devina niste locuinte urate", spunea recent Shimon Galon CEO al Globe Trade Centre.

O alta solutie este inchirierea cu optiune de cumparare. Aceasta este o solutie de mijloc, similara cu leasingul in cazul masinilor, si foarte eficate, deoarece dupa o perioada cat potentialul cumparator locuieste cu chirie, daca apartamentul ii este pe plac, il poate cumpara mai tarziu.

„Intr-o economie precum cea romaneasca, putina lume are capacitatea reala de a-si bloca un capital atat de mare prin faptul ca devine proprietar. De aceea, este mult mai intelept sa fii chirias decat proprietar", explica in primavara Dan Ioan Popp -directorul executiv al Impact, dezvoltatorul proiectului Greenfield, din zona Baneasa.

O solutie similara cu inchirierea cu optiune de cumparare, este locuirea de proba, lansata de dezvoltatorul Impact Developer & Contractor SA pentru cumparatorii apartamentelor din ansamblul Greenfield.

Mecanismul este foarte simplu: clientul da un avans, locuieste o perioada de proba, iar apoi, daca nu este multumit de apartament sau de integul proiect, isi primeste banii inapoi.

Avansul variaza in functie de numarul de camere, pentru un apartament cu doua camere in ansamblul Greenfield, fiind de 2.750 euro.

Sursa

16 September 2009