Este o eroare des întâlnită să crezi că toate costurile tale se reduc la avansul de 5%. Mai ai de plătit onorariile notarului, care pentru autentificarea unui contract de vânzare cumpărare de 60.000 de euro costă aproximativ 850 de euro.

În plus, trebuie să achiţi o serie de comisioane la bancă şi Fond. MONEY.ro a identificat cele mai importante cheltuieli suplimentare. Citeşte care sunt adevăratele costuri şi pregăteşte-te financiar pentru aventura Prima Casă. Aveţi aici Pasul 1.

sursa:money.roObţinerea unui împrumut prin programul Prima Casă este mai anevoiasă decât în cazul unui credit obişnuit, dar nu imposibilă. Pentru a nu pierde timp pe parcurs, ataşează de la bun început la dosar toate actele necesare.

Fiecare instituţie financiară poate solicita mai multe sau mai puţine documente pentru dosarul aplicantului la programul Prima Casă. Lista de aici le cuprinde pe cele mai importante, precum şi ordinea în care trebuie depuse. Pasul 2.

În relaţia cu vânzătorul, solicitantul trebuie să fie atent la istoricul dezvoltatorului, dacă a optat pentru o locuinţă nouă, precum şi la actele locuinţei. Vânzătorul trebuie să îţi pună la dispoziţie actele de proprietate ale locuinţei, extrasul de carte funciară, precum şi actele de identitate ale actualilor proprietari ai imobilului care urmează să fie achiziţionat. Citește aici toate detaliile. Pasul 3.

Pentru ca ambele părti implicate în tranzacție (vânzătorul şi cumpărătorul) să se asigure că prima negociere va fi respectată se obişnuieşte încheierea unui precontract în prezenţa unui notar, întocmit în cel puţin două exemplare. Intră să vezi ce înseamnă un precontract şi ce trebuie să conțină. Tot aici citeşte şi despre contractul de vânzare cumpărare. Pasul 4.

Când treaba ta s-a terminat, adică ai urmat paşii de mai sus, nu poţi decât să aştepşi avizele bănci şi pe cel al Fondului. Citeşte care este traseul dosarului tău şi estimează cât timp va trece din momentul în care ţi-ai ales locuinţa până vei începe să plăteşti ratele pentru ea. Pasul 5.

Sursa

25 February 2010