Intrebare:

O prietena are un venit de1.600 ron pe luna si ca sa obtina credit pentru Prima Casa are nevoie de un venit de 3.000 ron. Ca sa acopere aceasta suma mi-a cerut si mie adeverinta de salariu.Este posibil asta si in ce mod ma afecteaza pe mine daca ii dau adeverinta? Onofrei Marioara (Cernavoda)

Cum ma afecteaza calitatea de co-debitor la un credit Prima Casa?Raspuns:

Codebitorul are cu certitudine aceleasi obligatii ca si aplicantul principal: in caz de neplata banca se poate indrepta asupra veniturilor si asupra oricarui bun din patrimoniul prezent si viitor.

In schimb, codebitor-ul nu va devenit obligatoriu si co-proprietar al bunului achizitionat prin credit, regula diferind de la o banca la alta!

Mai exista, la unele banci, si notiunea de fidejusor, reprezentat de persoana care contribuie la credit cu veniturile sale si se obliga in mod solidar cu imprumutatii la plata sumei imprumutate, dar care nu va deveni co-proprietar.

Prin urmare, atat fidejusorul cat si co-debitorul se obliga prin semnarea contractului de credit la rambursarea sumei imprumutate in mod solidat cu imprumutatul principal si raspuns cu veniturile si bunurile prezente si viitoare.

Pentru www.CONSO.ro: Alin Fodoroiu, sef serviciu la Directia credite ipotecare, Bancpost

Sursa

5 August 2009