Care sunt criteriile pe care le aveti in vedere la achizitia unei locuinte? Pretul, locatia, stadiul constructiei, reputatia dezvoltatorului sunt doar cativa dintre factorii luati in calcul la cumpararea unei case, insa pot constitui tot atatea capcane la care cumparatorii trebuie sa fie atenti.

"Pretul este de multe ori hotarator in alegerea unei locuinte, insa o scadere de pret spectaculoasa ar trebui atent analizata, aceasta putand fi un indiciu despre situatia-limita in care se afla dezvoltatorul.

De multe ori ofertele-capcana vin din partea unor dezvoltatori mici, firme sau persoane fizice, ramasi descoperiti in fata problemelor cu care se confrunta piata.

Presati de banci, acestia sunt dispusi sa vanda la preturi foarte scazute, pentru a putea achita ratele aferente creditelor contractate. Astfel, exista riscul falimentului sau al abandonarii proiectului, clientul fiind de multe ori in situatia de a actiona in justitie pentru recuperarea banilor", atentioneaza Nimrod Zvik, director marketing Be Igloo.

Pe de alta parte, renumele si portofoliul dezvoltatorului reprezinta o garantie pentru potentialul cumparator, eliminand multe dintre indolielile prezente in momentul achizitiei unui imobil.

"Un dezvoltator cu experienta ofera clientilor un standard ridicat al constructiei si materialelor folosite, precum si siguranta ca va livra la termen proiectul", considera Avi Shloush, general manager Doamna Ghica Plaza.

Consultantii ne sfatuiesc sa verificam chiar si portofoliul international al dezvoltatorului.

"Putem afla astfel daca respectiva companie a terminat proiectele la timp, daca au existat probleme legate de constructie sau de calitatea cladirii.

De asemenea, cu cat dezvoltatorul este un jucator mai important in piata, cu atat nu-si va permite sa faca nici un fel de greseala, pentru ca are o imagine care trebuie sa ramana intacta, in vederea unor dezvoltari ulterioare", considera Asher Lax, Sales & Marketing Manager Adama.


Sursa

2 November 2009