Daca in anii trecuti, chiriile locuintelor nu cunosteau decat trendul ascendent si luna septembrie, denumita "luna studentilor", facea minuni pentru bugetele proprietarilor, in 2008 cresterile nu au mai fost la fel de spectaculoase, iar consultantii imobiliari se asteapta ca 2009 sa aduca scaderi vizibile.

Cresteri, doar pana in luna octombrie

Cum s-a schimbat piata inchirierilor rezidentiale in 2008Gabriel Alexandru, vicepresedintele Century 21 Romania, spune ca in anul 2008, chiriile au fost marcate de o crestere cu 15% pana in luna octombrie, lucrurile schimbandu-se dupa acest moment.

"Ulterior, acestea s-au inscris pe un trend descendent, ajungand sa scada cu 10% fata de anul anterior", ne-a declarat Gabriel Alexandru, adaugand ca aceasta scadere a fost cauzata atat de inasprirea conditiilor de aprobare a creditelor ipotecare, cat si de criza internationala.

In opinia sa, efectele combinate ale crizei financiare globale, dar si ale crizei imobiliare a pietei autohtone, au fost resimtite din plin pe piata inchirierilor, iar cei care au avut nevoie de o locuinta s-au transformat din potentiali cumparatori, in chiriasi. In acelasi timp, cei care au vrut sa-si fructifice proprietatea au fost nevoiti sa accepte varianta inchirierii acesteia, nereusind sa gaseasca cumparatori pe piata la pretul cerut.

"Acelasi comportament l-au avut si dezvoltatorii. In final, oferta pe piata rezidentiala a crescut mai mult decat cererea, determinand o reducere nominala a chiriilor de aproximativ 10% fata de perioada similara a anului 2007", afirma Gabriel Alexandru.

De aceeasi parere este si Anda Marian, Head of Residential Department al MediaCity, care explica cum in 2008 nivelul chiriilor a continuat trendul ascendent din anul anterior numai in prima parte a anului, cresterile fiind, in medie, de 10%, respectiv maxim 15% la apartamentele de lux, fata de 25% in 2007. In cazul garsonierelor, majorarea a fost de 2,25%, in timp ce la apartamentele cu trei camere chiriile au crescut cu 13%, iar la patru camere cu 7%.

"Partea a doua a anului, insa, a fost dominata de cresterea substantiala a ofertei sub noile conditii ale pietei. Astfel, in 2008 s-au inregistrat oferte cu 35% peste nivelul perioadei similare din anul precedent. Una din urmarile directe ale cresterii numarului de oferte a fost incetinirea ritmului de majorare a chiriilor, cresterea fiind de maxim 5%", a declarat, pentru Wall-Street, Anda Marian.

Luna septembrie a fost momentul in care chiriile au atins nivelul maxim, insa odata cu acest moment, spune Anda Marian, starea de incertitudine din piata si situatia locuintelor vechi, tranzactionate foarte rar si la preturi scazute, au dus la reorientarea proprietarilor catre inchiriere, ca alternativa la vanzare pe o piata volatila.

Sursa

22 December 2008