Dacă n-ai bani, dar vrei să-ţi cumperi un teren pentru o casă de vacanţă, un braşovean vinde terenuri pe munte şi în apropierea Braşovului în rate lunare fixe, doar cu buletinul, fără comision şi fără dobânzi.

În 2008, când criza şi-a arătat colţii şi pe piaţa imobiliară, iar terenurile se vindeau din ce în ce mai greu, lui Silviu Rotariu i-a venit ideea să vândă terenuri în rate, doar cu buletinul.

Mă ocupam şi înainte de vânzarea terenurilor, iar ideea mi-a venit în toamna lui 2008, când a început criza şi terenurile nu se vindeau aşa bine. Am văzut această posibilitate ca pe o soluţie pe timp de criză, iar terenurile îmi aparţin", a declarat pentru money.ro, Silviu Rotariu, proprietarul agenţiei Lord of Lands.

În ianuarie 2009 a vândut prima parcelă de teren, iar pe întreg anul trecut, alte 132. Ideea a prins şi mulţi doritori i-au bătut la uşă, iar în acest an se aşteaptă să vândă şi mai multe terenuri, mai ales că până în prezent a vândut deja 70 de parcele, adică într-un ritm de aproape două parcele pe zi. De când a implementat acest sistem, cifra de afaceri a firmei a crescut de trei ori, astfel că în perioada 2008-2009 a ajuns la 700.000 de euro.

Cum se procedează

Cei interesaţi de astfel de achiziţii pot viziona parcelele, după care clientul plăteşte un avans de 10% din valoarea totală a terenului sau un avans de cel puţin 300 de euro. Pasul următor este vizita la notar, unde se semnează contractul, iar pe urmă clientul va avea de plătit rata în contul specificat de agenţie.

Procedura e foarte simplă şi ne-am asumat acest risc de a nu cere şi alte dovezi. Clientul beneficiază de o perioadă de graţie de trei luni în care poate să nu plătească rata", ne-a mai declarat Silviu Rotariu.

Însă, dacă proprietarul nu plăteşte nici în cea de-a patra lună, rămâne şi fără teren şi fără banii daţi. Din cei 200 de clienţi, doar 5% nu şi-au mai plătit ratele şi au pierdut banii, iar cea mai mare sumă pe care un client a pierdut-o a fost de 3.500 de euro pentru patru parcele cumpărate. De obicei, rău-platnicii îşi dau seama că nu pot plăti rata decât după şase luni de la achiziţia terenului.

Ce poţi cumpăra

Firma oferă spre vânzare terenuri pe munte, în zonele Şirnea (Bran-Moeciu), Piatra Craiului şi Piatra Galbenă, la altitudini între 900 şi peste 1.300 de metri, dar şi terenuri în comuna Hălchiu, în apropierea oraşului Braşov. În cazul terenurilor din Hălchiu, acestea au suprafeţe de 500 de metri, iar preţul de vânzare este de 20 de euro pe metru pătrat.

Suprafeţele terenurilor pe munte variază de la 600 la 1.600 de metri pătraţi, iar preţurile sunt cuprinse între 3,5 şi 12,5 euro pe metru pătrat. Terenurile au cadastru şi intabulare pe persoană fizică.

Astfel, o parcelă de 765 de metri pătraţi localizată în zona Piatra Craiului, în comuna Dâmbovicioara, la o altitudine de 1.360 de metri costă 9.562 de euro. Avansul cerut este de 322 de euro, după care se plătesc 120 de rate, fiecare a câte 77 de euro pe lună.




Sursa

23 April 2010