Romantismul este unul dintre cele mai raspandite stiluri decorative de interior, iar inceputul primaverii, cea mai potrivita perioada pentru a-l adopta.Romantismul presupune folosirea unui limbaj decorativ in care lirismul e la loc de frunte. Aproape ca nu se poate concepe decor romantic fara folosirea unor elemente decupate sau inspirate din natura.

sursa:romanialibera.roDesi proportia acestora poate varia, in functie de viziunea designerului, folosirea lor e litera de lege. In primul rand, florile n-au voie sa lipseasca si trebuie sa fie opulente,cu petale bogate si frumos colorate. Piesele decorative in care se regaseste natura trebuie sa poata fi vazute lesne. Foarte potrivite sunt tapetele, fetele de masa si de perne, tablourile.

Fireste, nu pot lipsi florile propriu-zise, taiate si asezate in vaze asortate, sau doar reproduceri industriale ale acestora.

Foarte important este mobilierul incaperilor. Stilul provensal si cel "country english" sunt cele mai folosite, si pe buna dreptate. Scaunele si mesele pot fi bogat ornamentate, iar canapelele pot fi acoperite cu huse inflorate. O buna culoare pentru mobilier este albul. Perdelele si toate celelalte accesorii trebuie asortate cu grija.

Daca s-a mizat pe tapet inflorat, perdelele aproape ca sunt obligate sa aiba acelasi aer. Iar panglicile si dantelaria n-au voie sa lipseasca!

Modele florale

Wanda Dinu construieste decoruri romantice ca la carte, explicite si directe. Cel putin in cazul aranjamentului de fata, florile sunt piesele centrale ale viziunii ei asupra interiorului romantic. Fiindca la drept vorbind, nu poti sa fii romantic si sa nu iubesti natura. Un romantic insensibil la frumusetea, la suavitatea si gingasia florilor este o contradictie in termeni. Sigur, se pot imagina si alte decupaje din natura, dar nimic nu este mai eficace, mai elocvent si mai miscator decat un lujer zdravan plin cu frunze carnoase si corole abia deschise.

Importanta aici este nu doar floarea, ci si abundenta elementului decorativ. Dupa cum vedeti, natura umple cadrul destinat ei, sugerand exuberanta unei gradini bogate, imediat dupa o ploaie calda de primavara. Piesa centrala este tapetul inflorat, sustinut decorativ de cele doua tablouri pereche de pe perete. Atentie la un mic artificiu! Desi sunt decupaje scoase din aceeasi regiune a tapetului, intre cele doua tablouri exista o usoara diferenta.

Si aranjamentul propus la expozitia HeimTextil recurge la flori, dar accentul se muta usor catre frunze. Motivul? Dorinta de a introduce in joc cat mai mult verde crud, datator de sentimente puternice si, in acelasi timp, linistite (cand e primavara si te uiti la verdele frunzelor, ti se umfla pieptul de bucurie, dar nu te zbantui ca un apucat, ci tocmai dimpotriva, excesul de sentiment iti aduce pace).

Tema florala se regaseste in perdele, perne, fata de masa. Efortul ilustrativ e sustinut intr-o parte de un manunchi de matisori primavaratici, in alta de o mana de lalele delicate (observati ca vazele sunt simple, alese astfel pentru a nu atrage atentia asupra lor). In ambele aranjamente, cumintenia cromatica e evidenta: culorile sunt tonice, dar relativ sterse, florile de un roz delicat si estompat, galbenul e stins, linistit...

Accente retro pe fundal modern

Irina Constantin e adepta unui romantism de tip modern si un pic paradoxal: desi e tot romantism, recuzita acestuia e filtrata temeinic, parca pentru a pastra esentele, ideile principale ale temei, fara sa le mai sprijine cu elemente decorative extrem de explicite. Nu mai avem boboci, frunze si muguri ca eroi principali ai decorului.

Doar in cateva mici zone, tema florala isi face simtita prezenta insa, conform abordarii anterior invocate, este vorba de un discurs esentializat la maximum, fie prin utilizarea a doar doua culori fundamentale, alb si negru (cazul fetei de masa), fie prin transformarea florii din vaza intr-un obiect mai degraba tehnic decat natural. Romantismul rezida aici mai degraba din libertatea tonica de a imbina obiecte care, luate singure, ar fi putut sa faca parte la fel de bine si din alt soi de decor (nu vad, de pilda, de ce canapeaua argintie n-ar putea fi introdusa intr-un spatiu rock!).

Cred ca nu gresesc prea mult daca spun ca romantismul Irinei Constantin este alcatuit din elemente felurite. O canapea lila intens in cea mai pura culoare romantica este invecinata cu o alta intr-o culoare "industriala", intr-un fel de insotire de tip ying-yang. Nisa din perete este incadrata de o suprafata "rece", cu muchia interna cromata, iar depozitarul de ziare "tipa" NEWS cu litere mari, percutante.

Desigur, fotografia uriasa a inconfundabilei dive blonde, aici surprinsa intr-o postura suta la suta romantica, inclina balanta in partea care trebuie... Ar putea fi acesta un tip de romantism de inspiratie americana, jovial, increzator in sine si dezinhibat? Eu cred ca da... Daca gresesc, atribuiti greseala unei aproximari romantice!

Intreaba un designer

Care sunt culorile potrivite unui decor romantic? Cele calde, pastelate. Cateva mici zone contrastante, eventual plasate marginal, pot spori puterea celor calde.

E un motiv romantic preferat? E ceva ce nu poate lipsi dintr-un ambient romantic? Desigur. Motivele de inspiratie florala prezente atat in tapet, cat si in tesaturi, construiesc garantat o atmosfera romantica. Desi nu suna bine ce spun acum, romantismul, ca si clasicismul pe care l-a inlocuit, are "retetele" lui. In fond, e de neevitat, nu? Nu poti sa ai un curent, un mod de abordare, fara sa ai si elemente care sa-l caracterizeze.

Fiindca ai vorbit de tesaturi, spune-mi, te rog, spre ce materiale tinzi? Materialele textile sunt foarte importante pentru mine. Cu ajutorul lor asigur spatiului o certa nota de romantism. De asemenea, sunt foarte atenta la combinatia acestor materiale; pun pret, de pilda, pe insotirea catifelei cu matasea!

Si mobilierul? Foarte potrivit stilului romantic este mobilierul de inspiratie provensala, dar nici cel "country English" nu e de ignorat.



 

Sursa

18 February 2010