Acordarea exclusivitatii unui agent imobiliar, igienizarea locuintei pentru o prima buna impresie, dar si stabilirea unui pret din care sa puteti scadea pana la 10%.

sursa:romanialibera.roChiar daca recesiunea economica este un argument bun pentru a nu vinde o locuinta, necesitatea il poate face pe un proprietar sa publice un anunt intr-un ziar sau pe un site de specialitate, in speranta ca va gasi totusi un cumparator.

Este insa de ajuns doar atat pentru a reusi o tranzactie cat mai rapida si eficienta? 

Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l faca orice proprietar este ca atunci cand isi fixeaza pretul de pornire al proprietatii sa tina cont de mai multi factori.

Este necesar sa se aiba in vedere pretul pietei, respectiv cel al locuintelor comparabile, pe care il poate cunoaste mai bine in urma consultarii unui agent imobiliar.

Carmen Mihaita, managing partner al companiei Veles, considera ca pentru a fixa un pret corect de inceput, vanzatorul trebuie sa adauge taxele catre stat, comisionul agentiei si o mica marja de negociere, care se poate situa pana la 10% din pretul initial.

Alegerea unui broker cu experienta

Alegerea unui agent imobiliar potrivit poate determina, de asemenea, durata gasirii unui cumparator. Experienta si popularitatea sunt doua din principalele constante de urmarit la un intermediar. Gloria Pascu, broker RE/MAX Advantage, recomanda ca proprietarul imobilului sa aleaga un agent imobiliar indicat de catre familie sau de cercul lui de prieteni. Astfel, va exista inca de la inceput incredere in sfaturile acordate de catre acesta.

 

Sursa

20 January 2010