Vrei să îţi vinzi casa sau apartamentul, dar nu stii cum să procedezi exact – noi îţi dăm cele mai bune sfaturi pentru a duce tranzacţia la bun sfârşit.

24551-house_for_sale_79399800.jpgCateva sfaturi despre cum sa procedezi pentru a-ti vinde casa/apartamentul in 2012:

1. Pune un pret adecvat

Expertii in imobiliare sunt de acord ca locuintele trebuie sa fie puse la un pret care sa le poata vinde. Vanzatorii sunt tentati sa puna pretul pe baza celui pe care l-au platit pentru locuinta sau pe baza a ceea ce spera sa castige de pe urma investitiei lor. Dar daca proprietarii doresc sa isi vanda casele, acestea trebuie puse la un pret adecvat conditiei in care se afla piata in momentul respectiv. Daca un pret este prea mare, este foarte posibil sa trebuiasca redus de mai multe ori inainte ca imobilul sa fie vandut.

 2. Niciodata nu vine pe cont propriu

Sa incerci sa iti vinzi singur casa "Direct de la proprietar" este, in general, o greseala – cel putin asta spun expertii. Potrivit acestora, numai un agent imobiliar iti poate asigura o expunere adedcvata catre piata de cuparatori. Cu cat casa ta sta mai mult pe piata, cu atat devine tinta negociatorilor si vanatorilor de oferte.

 3. Gaseste un evaluator

Gasirea unui cumparator este cruciala, bineinteles. Dar asigurarea unui proces usor de vanzare in momentul tranzactiei nu este un aspect de neglijat. Vanzarile pot cadea chiar in momentul inchiderii afacerii si cel mai intalnit motiv este refuzul bancii de acordare a creditului ipotecar. Acest lucru se intampla cand pretul cerut depaseste evaluarea bancii.

Este bine sa gasesti un evaluator. Nu ai nevoie de el in cazul in care te consulti cu agentul tau imobiliar si ajungeti la concluzia ca ceea ce ceri este pretul corect al pietei. Dar evaluatorul va fi necesar in moementul tranzacitiei.

 4. Mizeaza pe imagine

O imagine buna pe interent este unul dintre cele mai importante lucruri la ora actuala. Este important ca proprietatea sa fie intr-o stare buna, dar e important sa o si prezinti bine. O imagine buna pe internet insemna forografii bune.

Toti expertii sunt de acord ca fotografiile sunt esentiale pentru capturarea interesului cumparatorilor. Incepe sa devina o moda printre vanzatori sa angajeze fotografi profesionisti pentru a-si prezenta casa. Chiar daca va costa mai mult, trebuie sa te gandesti: o poza proasta insemna ca potentialul cumparator va trecele la urmatoarea oferta.

5. Fa reparatii

Nu poti vinde o casa stricata – in special daca ai pretentii la pret. Asta nu insemna sa faci modificari drastice.

Daca ai o usa caere scartaie sau un geam care nu se inchide complet – trebuie sa le repari. Astfel de lucruri distrag atentia cumparatorului de la partile bune ale imobilului.

Cumparatorii isi doresc o casa in care sa se poata muta direct. Desi nu este ieftin, dar podele noi, covoare si un strat proaspat de vopsea pot face o mare diferenta.

6. Fa curat si pleaca

Expertii le sugereaza vanzatorilor sa faca curat si sa indeparteze toate obiectele personale din casa. Cu cat casa e mai neutra, cu atat cumparatorul isi poate imagina cum ar putea arata viata lui acolo. Fotografiile de familie ii amintesc cumparatorului ca tu inca locuiesti acolo.

 

Sursa

1 May 2012