Românii care vor să vândă o locuinţă trebuie să se prezinte la notari şi cu un certificat care să ateste performanţa energetică a acesteia, începând cu 1 ianuarie 2011. Totuşi, această prevedere poate fi ocolită dacă vânzătorul şi cumpărătorul cad de acord.

15814-160275-cumscapi.jpgAmânată timp de mai bine de un an, obligativitatea certificatului energetic va fi aplicată de la începutul anului viitor. Informaţia a fost confirmată de reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului şi ai auditorilor energetici. „Ministerul nu va mai acorda o nouă amânare în privinţa acestei legi", au spus surse din MDTR. „Dacă începând de azi şi până la 31 decembrie nu apare un alt act normativ, înseamnă că de la 1 ianuarie certificatele energetice devin obligatorii", a explicat pentru Romania liberă ing Dan Berbecaru, vicepreşedintele Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri (AAEC).

În certificatul energetic vor fi trecute informaţii privind costurile cu întreţinerea locuinţei, incluzând printre altele consumul de căldură pentru încălzire, apă caldă şi iluminat. În funcţie de acestea, fiecare apartament va fi încadrat într-o clasă energetică, de la clasa A, care indică o eficienţă energetică ridicată, la clasa G, eficienţă energetică scăzută. Notarii nu vor putea legaliza tranzacţiile imobiliare fără aceste acte. Legea privind performanţa energetică a clădirilor urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2010, dar Guvernul a decis în decembrie 2009 să amâne cu un an, până la 1 ianuarie 2011, termenul de la care statul impune obligativitatea certificatului energetic, pentru că la acea dată nu existau suficienţi auditori acreditaţi.

O portiţă de scăpare

Analiştii atrag atenţia însă că legislaţia are şi o portiţă de scăpare prin care pot fi realizate tranzacţii imobiliare şi făra certificate energetice. Astfel, cumpărătorul poate accepta să cumpere locuinţa fără certificat energetic, asumându-şi riscul nedeţinerii informaţiilor din certificatul energetic.

„Cumpărătorul sau chiriaşul, după caz, consimt să dobândească proprietatea sau folosinţa imobilului respectiv, pe riscul lor, asumându-şi orice răspundere cu privire la efectele produse prin nedeţinerea informaţiilor cuprinse în conţinutul certificatului de performanţă energetică a clădirii", se arată în Hotărârea nr. 335 din decembrie 2010 a Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România.

S-ar putea scumpi apartamentele reabilitate termic

Apartamentele care vor avea certificate cu clasă energetică bună s-ar putea scumpi cu câteva procente, ţinând cont că cel care va cumpăra va beneficia de cheltuieli de întreţinere mai mici, cred auditorii energetici. Iar un certificat de performanţă energetică va scoate din bu-zu-narul proprietarului, în medie între 3 şi 5 euro pe metrul pătrat, fără TVA. „Dacă vreti să cumpăraţi un apartament, vă uitaţi să aveţi o clasă energetică foarte bună, adică facturile la întreţinere vor fi mai mici", este de părere vicepreşedintele AAEC.

Analiştii imobiliari spun că, o dată cu introducerea certificatelor energetice, vom putea alege în cunoştinţă de cauză locuinţa pe care ne-o dorim. „Un cumpărător va putea alege între două apartamente ţinând cont şi de transferul termic. Aşa se va observa diferenţa între locuinţele rea-bi-litate termic şi celelalte. În acest fel îl ajută pe cumpărător sa ştie exact care este calitatea apartamentului", a declarat pentru România Liberă Valentin Ilie, CEO al companiei Coldwell Banker Affiliates of Romania. Deja agenţiile imobiliare au departamente specializate în auditări energetice, care lucrează cu colaboratori şi pot emite certificate în maximum 15 zile.


Sursa

29 December 2010