Ce efecte vor avea asupra pietei rezidentiale masurile de austeritate adoptate de Guvern, respectiv scaderea salariilor bugetarilor si majorarea TVA? Unii analisti considera ca segmentul este "ingropat definitiv", iar altii au o viziune mai optimista, referindu-se la o simpla "amorteala".

"Cresterea TVA-ului a ingropat definitiv segmentul de locuinte noi, chiar daca in topul problemelor pe care clientii le au cand vine vorba de achizitia unei astfel de unitati sunt calitatea lucrarii, amplasarea si credibilitatea dezvoltatorului, si abia apoi pretul", spune Valentin Ilie, directorul executiv al agentiei Coldwell Banker.

Ceilalti jucatori de pe piata sunt mai moderati in declaratii, desi cad si ei de acord ca vanzarile de locuinte noi vor scadea ca urmare a masurilor de austeritate.

Analistul imobiliar Ioan Radu Zilisteanu considera ca masurile de austeritate ce urmeaza sa fie adopate de guvern nu au o influenta directa asupra pietei rezidentiale, avand in vedere ca majoritatea tranzactiilor sunt efectuate intre persoane fizice, pe segmentul de locuinte vechi. Totusi, el atrage atentia ca efectul indirect exista, pentru ca si in imobiliare, ca in toate ariile, reducerea consumului va diminua cererea solvabila.

"Scaderea cererii solvabile va conduce la o scadere si mai mare a preturilor, insa nu cred ca putem discuta de o scadere brusca, ci despre una lina. De obicei, vara nu este un sezon de achizitii, dar din toama se vor vedea probabil efecte mai importante ale lipsei de bani si in acest domeniu", spune Zilisteanu.

Pe piata rezidentiala exista la ora actuala o stare de incertitudine, majoritatea potentialilor cumparatori amanand decizia de a achizitiona, ca urmare a accesului dificil la finantare, dar si pentru ca asteapta inca scaderea preturilor.

Totusi, pana acum, preturile locuintelor noi nu au inregistrat modificari importante in acest an, fluctuatiile fiind de sub 1%.

"In opinia mea, cine va mai putea sa scada preturile le va mai scadea", spune Florian Nine directorul departamentului proiecte si investitii al agentiei imobiliare Regatta.

" Cresterea TVA-ului a ingropat definitiv segmentul de locuinte noi " (Valentin Ilie, Coldwell Banker).

 


Sursa

2 July 2010