Multe dintre apartamentele "pe hârtie" vândute în anii de boom imobiliar sunt şi acum doar proiecte. Sute de bucureşteni au plătit cu bani grei pentru locuinţele dintr-un vis care nu se mai transformă în realitate.

16397-andreeabalan.jpgPeste 18.300 de apartamente din Bucureşti, care trebuiau să fie gata încă din 2008-2009, au termene de livrare depăşite. Multe dintre ele au fost cumpărate, încă din faza de proiect, de românii mânaţi de creşterea fără precedent a preţurilor imobilelor din anii de boom economic. Proprietarii au plătit sume uriaşe de-a lungul timpului, însă dezvoltatorii nu pot sau nu mai vor să-şi ţină partea lor de înţelegere.

Într-o astfel de situaţie se află şi cântăreaţa Andreea Bălan. A cumpărat, în 2007, un apartament în fază de proiect în ansamblul Planorama. Pentru cele două camere ale unei locuinţe de 70 de metri pătraţi s-a angajat să plătească, în rate, 100.000 de euro. A respectat partea ei de înţelegere, însă dezvoltatorul israelian al complexului rezidenţial, nu. "Sfătuită de fosta mea colegă, Andreea Antonescu, care deţine şi ea două apartamente în ansamblu, am decis să cumpăr o locuinţă. În doi ani am plătit 90.000 de euro", a declarat pentru gândul Andreea Bălan. Lipsa finanţării l-a determinat pe dezvoltator să ceară intrarea în insolvenţă încă din vara anului trecut.

Mai norocoasă decât alţi cumpărători de la Planorama, artista a reuşit între timp să cumpere o altă locuinţă. Nu are însă niciun termen precis cu privire la data la care va primi cheile casei care trebuia să fie gata cu ani în urmă. "În momentul în care blocul care este acum la roşu va fi gata, intenţionez să închiriez apartamentul", a precizat cântăreaţa.

Teoretic, are casă, dar stă în chirie

Şi oameni simpli trec prin experienţe similare, care le pun la grea încercare nervii şi bugetele măcinate de criză. "În 2007 am plătit un avans de 50% pentru un apartament de trei camere şi 110 metri pătraţi situat în sectorul 1, în zona Străuleşti. Iniţial, lucrările au avansat cu rapiditate. În vara lui 2008 blocul de trei nivele era deja la roşu. La mansardă s-au oprit, iar dezvoltatorul danez a fugit din ţară. În acest moment achitasem deja circa 80.000 de euro dintr-un preţ final de 120.000 de euro", povesteşte Lucian M. A urmat un proces cu partenerul român al danezilor şi alţi bani investiţi în finalizarea blocului. Acum, noul antreprenor a avansat drept termen de finalizare a lucrării vara lui 2011. După o întârziere de mai bine de trei ani, proprietarul speră că, în sfârşit, se va muta în casa nouă pe care a plătit-o cu prisosinţă. A cumpărat scump, în plin boom imobiliar, însă a plătit şi mai scump nesăbuinţa de a achiziţiona de la un dezvoltator cu o reputaţie îndoielnică. "În toţi aceşti ani de amânări şi procese am plătit rata la bancă, dar şi o chirie lunară de 350 de euro de care ar fi trebuit să scap încă din 2008", spune Lucian.

Construcţia a 18.325 de apartamente, oprită

Iar povestea celor doi este comună şi altor sute de bucureşteni. O bună parte dintre aceştia au cumpărat locuinţe în unul dintre cele şapte mari proiecte din Capitală ai căror dezvoltatori au cerut intrarea în insolvenţă, pentru a se proteja de creditori (vezi tabelul). Alţii au plătit avansuri în câteva dintre cele 18.325 de apartamente a căror livrare a fost amânată, potrivit datelor departamentului de Research al companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox. "Există numeroase ansambluri ale căror lucrări de construcţie au fost stopate încă din 2008 - 2009, respectiv al căror termen de livrare a fost amânat. Printre acestea se numără: Infinity Residence, Primăvara Lujerului, Sunset Residences, Neopeninsula, Dimri Ghencea, Garden of Eden, Jackob Park, North Park, Casablanca Residence", au declarat pentru gândul reprezentanţii DTZ Echinox.

Cum eviţi o "ţeapă" imobiliară

Pentru a nu trece prin acest gen de experienţe neplăcute, agenţii imobiliari vă dau câteva sfaturi utile:

• "Renunţaţi la ipoteticele avantaje financiare ale unei achiziţii offplan şi optaţi pentru certitudinea unei case deja construite

• Cumpăraţi doar proprietăţi identificabile juridic, intabulate

• Achiziţionaţi locuinţe doar în imobile care au deja utilităţi

• Faceţi tranzacţia într-un notariat, nu printr-o simplă înţelegere a părţilor

• Suplimentar, asiguraţi-vă serviciile unui consultant juridic", spune pentru cititorii gândul Ioan Sorin Roşu, directorul general al agenţei Apulum 94


Sursa

9 February 2011