În jurul subiectului privind vânzarea apartamentelor executate silit există un întreg arsenal de zvonuri de ilegalitate. Sigur e că, pe de o parte, există mulţi cumpărători oneşti care achiziţionează în continuare. Pe de altă parte, aceste zvonuri servesc celor care descurajează participarea la aceste licitaţii, fiind direct interesaţi de astfel de achiziţii.

foto:sfin.roModalitatea prin care se scot la vânzare aparta­men­te în urma procedurii de executare silită permite datornicului să stingă debi­tul până în momentul licitaţiei sau să se înţeleagă cu creditorul.

De cea­lal­tă parte, cel interesat să cum­pere se ve­de uneori pus în situaţia de a se pre­zenta la licitaţia anun­ţată pentru a afla că respectiva vânzare se amâ­nă sau că nu mai are loc, pentru că părţile s-au înţeles.

 Aceste lucruri nu se întâmplă frecvent, dar asta nu-i îm­piedică pe criticii unor astfel de li­citaţii să generalizeze. Mai mult de­cât atât, în loc să fie evidenţiate deficienţele legii, de cele mai multe ori sunt „puşi la zid" executorii, de­spre care se spune că ar vinde a­par­ta­men­tele pe sub mână obţinând, la rân­dul lor, o parte de profit. Cât de mult se bazează aceste zvonuri pe realitate e greu de dovedit. Cert e că numărul cumpărătorilor scade, din lipsă de bani. Speculatorii - cei care cumpă­rau cel mai des astfel de apar­tamente în vederea revânzării - au dispărut şi ei, pentru că preţurile sunt pe o pan­tă descrescătoare şi nu au o perspectivă pozitivă a revânzării.

Achiziţionarea cere timp
Cele mai ieftine apartamente de pe piaţă pot fi cumpărate partici­pând la licitaţiile organizate de exe­cutorii bancari sau judecătoreşti. Cu toate acestea, nu toate locuinţele executate silit au preţuri mult mai mici decât cele de pe piaţa liberă. Există şi apartamente de acest gen evaluate în februarie care se vând acum, fi­ind astfel mai scumpe decât pe piaţa normală. Totuşi, trebuie spus că cele mai ieftine apartamente pot fi achi­ziţionate de la executori.

Lipsă de vizibilitate
În cazul afişării acestor anunţuri de vânzare a apartamentelor de că­tre executori nu se respectă legea. A­nunţurile sunt rupte frecvent, iar la unele primării angajaţii responsabili cu afişajul nici nu se obosesc să le posteze. „Noi nu afişăm aşa ceva", a declarat o angajată de la Primăria Sectorului 5.

 

Chiar dacă legea prevede expres afişarea ofertelor, nici la judecătorii nu există asemenea date decât sporadic. Şi, oricum, nu la toate jude­că­toriile. „Noi cerem şi ni se face un act procedural de afişare, un proces-verbal în acest sens.

Mai mult nu putem face pentru că nu ţine de noi, ci de cei responsabili cu aşa ceva", a precizat Viorel Ichim, executor judecă­to­resc din Buftea.

 „Dacă un creditor vrea ca publicitatea unui astfel de anunţ să fie făcută şi prin Internet sau prin alte mijloace, noi o facem. Le sugerez celor care vor să vândă mai repede să dea anunţuri şi pe Internet. Nu se prea întâmplă însă acest lucru", a declarat executorul Bucur Giurgea.
.

1 December 2009