Romania ocupa unul din ultimele patru locuri intr-un clasament al tarilor din Uniunea Europeana cu cele mai multe masuri pentru sustinerea pietei rezidentiale, potrivit unui studiu recent al Deloitte.

Valentin Ilie, seful Coldwell Banker, propune un model folosit in Statele Unite, care nu afecteaza in niciun fel bugetul de stat.Alaturi de Romania, tarile cu cele mai putine masuri pentru sustinerea pietei rezidentiale din Europa sunt Letonia, Slovacia si Irlanda, aceste patru state avand cel mult o masura implementata, arata un studiu recent al companiei de consultanta Deloitte.

La polul opus, cu patru sau cinci masuri luate pentru incurajarea pietei de locuinte, se afla tarile: Austria, Cehia, Danemarca, Marea Britanie, Franta, Germania, Grecia, Polonia sau Spania.

"O solutie simpla pentru sustinerea pietei rezidentiale ar fi «Inclusionary housing», un program folosit in Statele Unite pentru a creste numarul de apartamente accesibile cu ajutorul dezvoltatorilor privati.

"Inclusionary" este definit ca o cerinta obligatorie sau o optiune voluntara de a rezerva un anumit procent, cuprins intre 10-30%, din numarul total de apartamente dintr-un proiect rezidential nou, famiilor cu venituri mici", scrie Valentin Ilie , CEO al companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Sursa

31 May 2010