Titlul de proprietate pentru terenul de sub bloc îţi dă garanţia că-l poţi revendica orcând ca să reconstruieşti pe vechiul amplasament casa dărâmată de cutremur sau inundaţii.

26024-cum-te-faci-proprietar-pe-terenul-de-sub-bloc-3.jpgLa tranzacţiile imobiliare, pe lângă actul de proprietate asupra apartamentelor, notarii au început să ceară şi titlul de proprietate pentru cota de teren aferentă acestora. Notarii susţin că au nevoie de acest act din cauză că există blocuri construite pe terenuri concesionate de primării sau cu statut juridic neclar, pentru care există cereri de revendicare în natură sau care au fost deja redate foştilor proprietari. În cazul în care terenul de sub construcţie are un alt proprietar decât cel care a vândut apartamentele atunci primul poate cere demolarea construcţiei sau chirie fiecărui deţinător pentru cota indiviză de teren aferentă spaţiilor de locuit. Un astfel de caz a existat în Iaşi. Primăria a concesionat 300 de metri pătraţi de teren unui investitor care a ridicat pe el un bloc de locuinţe. După ce acestea au fost vândute, terenul a fost câştigat în instanţă de fostul proprietar care a cerut pentru el o chirie de aproximativ un milion de lei anual.

90 la sută din locuinţe construite înainte de 1989

Preşedintele Ligii Asociaţiilor de proprietari Habitat, Mihai Mereuţă a explicat pentru Income ce garanţii îţi oferă titul de proprietate pentru cota parte indiviză din terenul de sub bloc. “Mai mult de jumătate dintre locuinţele proprietate personală au peste 40 de ani vechime, iar 90 la sută dintre locuinţe au fost făcute înainte de 1989. Există posibilitatea ca în locul blocurilor vechi, peste câţiva ani, să fie construite unele noi iar titlul de proprietate asupra terenului poate constitui o garanţie. După demolare, în caz de cutremur, inundaţii sau din cauza vechimii acestora, proprietarii pot cere să-şi construiască apartament pe aceleaşi terenuri. Dacă nu ai titlu de proprietate pe teren nu ai unde să construieşti altă locuinţă chiar dacă statul te despăgubeşte”. Cota-parte indiviză de proprietate comună reprezintă raportul dintre suprafaţa utilă a apartamentului sau spaţiului cu altă destinaţie decât locuinţa şi suma totală a suprafeţelor utile ale apartamentelor sau spaţiilor cu altă destinaţie decât locuinţe, totul înmulţit cu 100.

Cine trebuie să ceară titlu de proprietate pe terenul de sub bloc

Specialiştii din Primăria Capitalei susţin că titlu de proprietate pe terenul aferent locuinţelor ar trebui să fie cerut de toţi cei care au cumpărat imediat după 1989, în baza Legii 85 şi a Decretului – Lege 61. Beneficiarii acestor acte normative vor dobândi titlu de proprietate atât pe terenul aferent apartamentelor cât şi pentru curţi.Singurii care nu trebuie să ceară titlu de proprietate sunt cei care au cumpărat locuinţele în baza Legii 112-cea a caselor naţionalizate. Pentru această categorie instituţiile statului au vândut pe lângă locuinţe şi terenurile aferente. Aceleaşi surse susţin însă că pentru viitoarele titluri de proprietate se va plăti impozit. Pentru patru sau cinci metri pătraţi de teren impozitul va fi de aproximativ 50 de lei. Titlul de proprietate se foloseşte pentru perfectarea oricărui tip de act juridic şi se obţine în urma unei cereri făcute în baza Legii Fondului Funciar (Legea 18/ 1991) . Cererea pentru obţinerea titlului de proprietate pe cota indiviză de teren se adresează primăriei şi este însoţită de un număr minim de acte cum ar fi copii xetox după titlul de proprietate transcris la judecătorie sau intabulat la Cartea Funciară, după procesul verbal de predare primire a locuinţei, a cărţii de identitate a titularului de contract, decizia de atribuire a terenului aferent apartamentului şi chitanţa prin care se face dovada plăţii impozitului.

 

Sursa

15 August 2012