Pentru a putea finaliza lucrările de construcţie la cartierele rezidenţiale demarate înaintea apariţiei crizei financiare, dezvoltatorii imobiliari îşi ademenesc clienţii cu oferte care presupun eforturi financiare minime la semnarea contractelor.

Cum te muţi în casă nouă cu 11.000 de euroDemarate în urmă cu doi ani, lucrările de construcţie la mai multe cartiere rezidenţiale riscă să fie îngheţate din cauza lipsei de cumpărători pentru viitoarele locuinţe.

Pentru a evita falimentul, mai multe companii au lansat zilele acestea diverse oferte prin care speră să-i convingă pe cei aflaţi în căutarea unei case de oportunitatea investiţiei.

11.000 de euro, avansul pentru o locuinţă

Astfel, compania Adama, care construieşte două imobile a câte 18 etaje în cartierul Vest al Ploieştiului, propune potenţialilor cumpărători plata unui avans de 11.000 de euro pentru a se muta într-o garsonieră sau apartament. „Suma rămasă urmează să fie plătită după un an şi jumătate de la data intrării în apartament, fără taxe şi dobânzi adiţionale. Locatarii vor avea acces la un club care cuprinde trei spaţii principale: sală de fitness şi saună, spaţiu de joacă pentru copii şi zonă specială pentru internet", susţine Cosmin Pătlăgeanu, Senior Marketing Coordinator Adama Management.

Finalizat anul trecut, la marginea Ploieştiului, cartierul Roua este locuit doar parţial, cererea de case scăzând masiv după ce băncile au stopat creditarea unor astfel de investiţii. Pentru cei care se tem că vor ieşi în pierdere prin cumpărarea unei locuinţe, dezvoltatorul imobiliar Impact permite clientului să îşi recupereze diferenţa dintre preţul de achiziţie şi cel de piaţă de la sfârşitul acestui an.

O altă măsură îi vizează pe chiriaşi. Aceştia pot plăti o garanţie de 20.000 de lei, considerată avans în momentul contractării unui credit , iar chiria pentru următorii patru ani se va transforma într-un discount la cumpărarea locuinţei.

Ploieştenii, neinteresaţi de oferte

În ciuda ofertelor, numărul ploieştenilor interesaţi de cumpărarea unor locuinţe este foarte mic. „Chiar dacă preţul unui apartament din zona centrală a oraşului a scăzut în trei luni cu 20%, tot nu înregistrăm tranzacţii. Puţinii oameni care mai au bani aşteaptă alte reduceri, iar ceilalţi nu se pot apropia de bănci", povesteşte Ion Panait, directorul unei agenţii imobiliare din Ploieşti, care se află în pragul falimentului.

„Am vrut să iau un împrumut de 30.000 de euro pentru o garsonieră, dar banca la care am apelat m-a refuzat pentru că aveam salariul prea mare pe timp de criză", spune Dan Costache, un ploieştean aflat în căutarea unei locuinţe.

18 March 2009